Publică un anunț
piatasud.md

Schimb de experiență a autorităților moldo-române pe domeniul infrastructurii rutiere

Schimb de experiență a autorităților moldo-române pe domeniul infrastructurii rutiere

În cadrul vizitei de lucru la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. (CNAIR) din București, România, delegația condusă de Sergiu Bejan, director general interimar al Î.S. ,,Administrația de Stat a Drumurilor”, împreună cu responsabilii pe domeniul infrastructura de transport din cadrul ministerului și ASD, au vizitat laboratorul de încercări din cadrul Centrului de Studii Tehnice Rutiere și Informatică (CESTRIN). 

Reprezentanții CESTRIN au prezentat delegației de la Chișinău aspectele de activitate ale laboratorului ,,GEORADAR”, de asemenea au informat despre instrucțiunile privind echipamentele de verificare a calității marcajului și a elementelor de siguranță rutieră, controlul calității, precum și asistența tehnică necesară reabilitării și modernizării infrastructurii rutiere, asimilării și implementării tehnologiilor inovative în sectorul rutier.

În același context, a fost organizată o ședință de lucru în vederea continuării discuțiilor privind cooperarea bilaterală în domeniul de dezvoltare a infrastructurii rutiere, precum și colaborarea în domeniul siguranței rutiere (atragerea investițiilor, crearea unui buget definit, pregătirea specialiștilor și altele).

De asemenea, pe agenda discuțiilor au fost incluse subiecte cu privire la:
– Construcția Autostrăzii Unirii A8 Tîrgul Mureș-Iași-Ungheni până la Chișinău și Odesa (Ucraina);
– Promovarea proiectelor Acordurilor privind reconstrucția/modernizarea podurilor rutiere de frontieră peste râul Prut Sculeni-Sculeni, Cahul-Oancea și Leușeni-Albița.;
– Inițierea negocierilor privind semnarea Acordurilor interguvernamentale privind construcția podurilor noi peste râul Prut în preajma localităților Leova – Bumbăta, Leca (Cantemir)-Fălciu și Bărboieni-Răducăneni;
– Mentenanța, proiectarea, reparația și exploatarea lucrărilor de artă. 

Precizăm că, schimbul de bune practici între autoritățile moldo-române privind obiectivele de infrastructură rutieră vor contribui la optimizarea procesului de adaptare a sistemului de infrastructură rutieră din Republica Moldova la noile standarde europene.

Articole similare