Publică un anunț
piatasud.md

Screening mamar pentru angajatele din sistemul medical

Screening mamar pentru angajatele din sistemul medical

O fundație din Republica Moldova lansează un proiect de screening mamar dedicat medicilor, asistentelor medicale și infirmierelor din instituțiile medicale din țară. Pe parcursul anului 2021, peste 200 de femei  vor putea beneficia de investigații gratuite pentru prevenția cancerului mamar.

Într-o perioadă când sistemul de sănătate este supraîncărat confruntând provocările pandemiei, există necesitatea de a acorda atenție și altor afecțiuni grave, ce nu pot fi ignorate. Printre acestea este și cancerul mamar – cel mai frecvent tip de cancer întâlnit în rândul femeilor. 

Noi avem grijă de tine, iar tu ai grijă de sănătatea ta

Potrivit statisticilor, peste o mie de femei sunt diagnosticate anual cu cancer mamar în Republica Moldova. Din lipsă de timp sau resurse, propria sănătate este uneori neglijată și se amână acele controalele profilactice care salvează vieți. Însă, un diagnostic grav precum cancerul mamar poate fi tratat cu șanse maxime de succes doar dacă este depistat la timp. În statele cu o medicină avansată rata de vindecare completă în cancerul mamar este de peste 90-95% (overall survival rate, sursa: www.cancer.net) și Republica Moldova poate ajunge la această performanță prin screeningul precoce.

Ce oferă proiectul de screening mamar?

Pentru a depista la timp cancerul mamar sunt necesare și sunt incluse în proiectul de screening mamar 2 componente:

  • mamografia digitală în 2 incidențe,
  • consultația medicului mamolog.

Mamografia este cea mai simplă și eficientă metodă de detectare precoce a proceselor patologice la nivelul glandelor mamare. Aceasta se recomandă a fi efectuată anual începând cu vârsta de 40 de ani. Medicul imagist și chirurgul mamolog vor veni ulterior cu concluziile de rigoare pentru a exclude orice risc.

Cine poate aplica?

Invităm să aplice angajatele din sistemul medical cu vârsta de peste 40 de ani, care nu au efectuat o mamografie în ultima jumătate de an.

Toate serviciile sunt oferite gratuit în cadrul proiectului. Pentru detalii accesați www.fundatiamedpark.md sau apelați la tel. 078810936 (disponibil luni-vineri, 9.00-18.00).

Articole similare