Publică un anunț
piatasud.md

Se caută un nou antreprenor pentru construcția drumului de ocolire a satului Slobozia Mare. Turcii urmau să îl finiseze cu 2 ani în urmă

Se caută un nou antreprenor pentru construcția drumului de ocolire a satului Slobozia Mare. Turcii urmau să îl finiseze cu 2 ani în urmă

Î.S. ”Administrația de Stat a Drumurilor” anunță lansarea a două licitații publice internaționale majore, cu sprijinul financiar al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Licitațiile vizează proiecte rutiere esențiale pentru îmbunătățirea infrastructurii transporturilor din Moldova.

Prima licitație vizează execuția lucrărilor de construcție a  drumului M3, ocolirea Slobozia Mare, km 0+000 – km 16+598 (lucrări nefinalizate) -RSP/W15/04;

Compania Metag Insaat Ticaret AS din Turcia a câştigat licitaţia pentru construcţia sectorului de drum naţional M3, ocolirea satului Slobozia Mare din raionul Cahul cu lungime de 18,29 kilometri, iar contractul a fost semnat pe 31 ianuarie 2019. Costul lucrărilor – circa 18,28 milioane de euro (aproape 360 milioane lei). Antreprenorul își asumase finalizarea totală a proiectului în anul 2022.

În septembrie 2021 lucrările de construcție au fost executate în proporție de doar 31%, progresul planificat fiind de 69,5%. ASD a atenționat antreprenorul privind progresul lent al lucrărilor și despre riscul de aplicare a penalităților de întârziere.

În noiembrie 2021 ziuadeazi.md scria despre: Drumul de ocolire a s. Slobozia Mare riscă să nu mai fie finisat. Angajații nu au primit salariile de 3 luni 

La redacția ziuadeazi.md a ajuns un document, o scrisoare emisă de compania care supraveghează lucrările de construcție a drumului de ocolire a s. Slobozia Mare, prin care era constatat progresul la circa o lună după întrevederea reprezentanților antreprenorului cu reprezentanții ASD. 

Potrivit scrisorii, la data de 29 octombrie, lucrările pe acest sector au fost îndeplinite în proporție de 33,3% (2,3 puncte procentuale într-o lună), pe când, conform contractului, lucrările urmau să fi fost executate în proporție de 74,2%. Astfel, întârzierea lucrărilor este de circa 41%, conform contractului. 

În aceiași scrisoare se constată că antreprenorul nu dispune de suficientă tehnică și personal pentru a asigura îndeplinirea lucrărilor în termen. Totodată, este menționat că 2 angajamente care și le-a asumat antreprenorul nu au fost îndeplinite: uzina de amestec și de asfalt nu este operațională și că era nevoie de stocare materialelor principale pentru producerea betonului. 

La 22 aprilie 2022 ASD menționa că progresul de efectuare a lucrărilor a ajuns la circa 37%, antreprenorul asumându-și finalizarea lucrărilor de bază în luna septembrie 2022.

De menționat că pe 27 aprilie 2022 a fost semnat Acordul de Contract dintre Primăria municipiului Cahul și
Consorțiul Alkatas-Metag din Turcia. Lucrări de proiectare și construcție a unei noi Stații de Epurare a Apelor Uzate (SEAU) pentru orașul Cahul și satele învecinate (Cotihana, Roșu, Crihana Veche). Consorțiul câștigător, a fost definit în urma unei Licitației internaționale efectuate in toamna- iarnă 2021.

Articole similare