Publică un anunț
piatasud.md

Ședința CM Cahul – Scutiri de taxe, investiții capitale și 2 noi consilieri municipali

Ședința CM Cahul – Scutiri de taxe, investiții capitale și 2 noi consilieri municipali

Pentru data de 3 septembrie a fost anunțată convocarea ședinței extraordinare a Consiliului municipal Cahul, pe ordinea de zi figurând 24 proiecte de decizii.  

Ședința a fost convocată în sala mare de spectacole a Palatului Culturii din mun. Cahul. ședința Consiliului municipal a fost transmisă live pagina de facebook a ziuadeazi.md.

În cele ce urmează vom încerca să prezentăm ce s-a decis la ședință și de ce se impunea o ședință în plină stare de urgență.

Ordinea de zi

Proiectul ordinii de zi conține proiecte de decizii din diferite domenii și anume: 2 proiecte de decizii din domeniul APL; 1 proiect de decizii referitor la buget și finanțe; 7 proiecte de decizii din domeniul construcțiilor; 10 proiecte de decizii din domeniul relații funciare etc.

Ordinea de zi propusă de către Primăria mun. Cahul fost aprobată de consilieri cu mici modificări, astfel, proiectul de decizie „Cu privire la schimbarea destinației împrumutului acordat SA Apă Canal Cahul”  a fost înlocuit cu proiectul de decizie „ Cu privire la renovarea apeductelor magistrale din municipiul Cahul”.

Totodată a fost introdus încă un proeict de decizie pe ordinea de zi „ Cu privire la reluarea procesului educațional în instituțiile preșcolare din municipiul Cahul”.      

2 noi consilieri și alegerile prezidențiale

Aceasta a fost priam ședință pentru 2 aleși locali care au acces în consiliul în ultima perioadă, datorită încetării înainte de termen a mandatelor a 2 colegi. Este vorba despre Piotr Dospal, consilier municipal PSRM și Cibotari Iurie, consilier municipal ACUM. Prima decizie de pe ordinea de zi a consiliului a  presupus introducerea modificărilor în componența nominală a comisiilor de specialitate a consiliului. Astfel, domnul Dospal va face parte din comisia de specialitate socială, cultură și educație, iar Iurie Cibotari va face parte din comisia consultativă „Buget”. 

O altă decizie organizatorică, în preajma Alegerilor Prezidențiale din 01 noiembrie 2020,  a fost delegarea membrilor cu drept de vot deliberativ din partea APL în cadrul birourilor electorale ale secțiilor de votare din municipiul Cahul.

În total au fost aprobate reprezentanții APL în 14 secții de votare și lista membrilor de rezervă pentru fiecare secție, aproximativ 85 de persoane.

Transportatorii și piețele sunt scutite de taxe

În cadrul ședinței au fost discutată propunerea primăriei de a scut de anumite taxe piețele din mun. Cahul și transportatorii locali, propunere contestată de către un consilier municipal în cadrul ședinței.

Astfel, decizia Cu privire la acordarea scutirii la plata unor taxe locale aprobate în bugetul municipiului Cahul pentru anul 2020 specifică:

1. Se acordă scutiri agenților economici transportatori din municipiul Cahul pe perioada  01.09.2020 – 31.12.2020 la taxa pentru prestarea serviciilor de transport auto de călătorie teritoriul municipiului Cahul, cu excepția serviciilor de taxi (pentru unitățile de transport până la 8 locuri) în mărime de 125 mii lei;

2. Se scutesc de taxa de piață pe perioada  01.09.2020 – 31.12.2020 piețele care activează pe teritoriul mun. Cahul: … în mărime de 257,2 mii lei.

În total, scutirile acordate agenților economici se ridică la suma de 382,2 mii lei, iar veniturile ratate, potrivit deciziei, urmează să fie acoperite prin micșorarea cheltuielilor preconizate pentru măsurile culturale.

Legalitatea deciziei votată de majoritatea consilierilor municipali a fost pusă sub semnul întrebării de către consilierul independent Vasile Vanțevici, care a specificat că o astfel de abordare a problemei este, după părerea sa, ilegală și astfel de scutiri nu pot fi acordate preferențial.

Gara auto și clădirea IM Gospodăria Comunal Locativă vor fi renovate

Alte 2 decizii ale consiliului prevăd autorizarea lucrărilor de construcție sau reconstrucție a unor clădiri de importanță socială.

Astfel, prin decizia nr.  5/16(7/16) din 03.09.2020 „Cu privire la reparaţia acoperişului şi faţadei clădirii administrative a Întreprinderii Municipale Gospodăria Comunal-Locativă Cahul şi reparaţia drumului de acces spre poligonul de deşeuri a municipiului Cahul” prevede acceptarea de către consiliul municipal Cahul a surselor de grant de la Uniunea Europeană prin intermediul PNUD Moldova pentru executarea lucrărilor de reparație a acoperișului și fațadei ÎM Gospodăria Comunal-Locativă Cahul, dar și pentru repararea drumului de acces la poligonul de deșeuri a municipiului Cahul cu lungimea de circa 1 km (varianta albă)

Lucrările sunt prevăzute în cadrul programului EU4Cahul și sunt urmare a demersurilor primăriei Cahul pentru a dota și dezvolta serviciile publice locale.  

Printr-o altă decizie, consilierii municipali permit proiectarea și construcția unei noi clădiri pentru Gara Auto din Cahul. Astfel se permite SRL Gările Auto Moderne proiectarea și construcția obiectului „Autogara, or. Cahul” cu încăperi comerciale și prestări servicii. De asemenea, antreprenorul urmează să prevadă organizarea circulației rutiere în conformitate cu sensul giratoriu preconizat la intersecția străzilor din nemijlocita apropiere.

183 de copaci și 330 de puieți vor fi defrișați n această toamnă

O altă decizie prevede autorizarea lucrărilor de tăiere și curățare a arborilor. Prin decizie, se permite Serviciului salubrizare și amenajare a teritoriului a primăriei Cahul tăierea și curățarea arborilor conform anexei  și repartizarea gratuită a masei lemnoase obținute către beneficiarii din categoriile social – vulnerabile.

Articolul este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Creșterea gradului de transparență a Primăriei și a Consiliul municipal Cahul” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Articole similare