Publică un anunț
piatasud.md

Șeful adjunct al Penitenciarului nr. 5 din Cahul și încă 3 subalterni, reținuți de CNA

Șeful adjunct al Penitenciarului nr. 5 din Cahul și încă 3 subalterni, reținuți de CNA

Un caz de corupție de la Penitenciarul nr. 5 din Cahul a ajuns în vizorul CNA.

Potrivit deschide.md, patru persoane, dintre care una cu funcție de răspundere din cadrul penitenciarului, au fost reținute de ofițerii și procurorii anticorupție, fiind bănuite de corupere pasivă și abuz de serviciu. Cazul a fost documentat de DGT „Sud” a CNA în comun cu Direcția „Sud” a Inspectoratul Național de Investigații al IGP al MAI.

Potrivit denunțătorului, bănuiții ar fi pretins și primit pe parcursul anului 2016, în mod sistematic, sume de bani de la de la rudele și apropiații deținuților, pentru permiterea transmiterii pe teritoriul instituției a obiectelor interzise, cum ar fi telefoane mobile, substanțe narcotice și psihotrope, băuturi alcoolice, dar și pentru favorizarea și oferirea unor condiții mai bune pe perioada ispășirii pedepsei penale.

Astfel, au fost efectuate câteva livrări de control de către organul de urmărire penală, fapt ce a confirmat activitatea infracțională a bănuiților. La percheziții au fost găsiți banii transmiși sub controlul CNA.În rezultatul măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală au fost reținuți șeful adjunct al penitenciarului, alți doi angajați responsabili de regim și supraveghere, dar și un taximetrist care intermedia schema.

Cei patru au fost recunoscuți în calitate de bănuiți, reținuți pentru 72 de ore, iar în privința lor urmează a fi decisă aplicarea măsurii preventive.O cauză penală a fost pornită pe acest caz în temeiul art. 324 alin. (2), lit. b) şi 327 alin. (1) Cod penal al Republicii Moldova.Dacă vor găsiți vinovați, bănuiții riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de până la 8000 unități convenționale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 10 ani.

Conducerea urmăririi penale este în gestiunea Procuraturii Anticorupție.

Articole similare