Publică un anunț
piatasud.md

Șeful Direcției Construcții și drumuri din cadrul Consiliului raional Cahul, trimis în judecată pentru abuz de serviciu

Șeful Direcției Construcții și drumuri din cadrul Consiliului raional Cahul, trimis în judecată pentru abuz de serviciu

Un șef din cadrul Direcției Construcții și drumuri a Consiliului raional Cahul este învinuit de abuz de serviciu, comis din interes material și în scopul realizării altor interese personale.

Acțiunile care ar fi fost săvârșite s-au soldat cu daune în proporții considerabile aduse drepturilor și intereselor ocrotite de lege ale persoanelor juridice, transmite agora.md

Mai exact, persoana vizată este învinuită că, în iunie 2021, fiind responsabil de planificarea, supravegherea și executarea lucrărilor în domeniul construcțiilor și reparațiilor, folosindu-se de situația de serviciu și acționând din alte interese materiale și personale, fără a comunica reprezentanților Direcției Generale de Învățământ din cadrul Consiliului raional Cahul, că dânsul este în conflict de interese cu o companie privată, ar fi întocmit actele necesare pentru încheierea contractului de valoare mică privind executarea lucrărilor de reparație la blocul sanitar a gimnaziului „Maria Sarabaş” din satul Câșlița Prut raionul Cahul.

Prin urmare, în baza acestor acte a fost încheiat contractul de antrepriză între Direcția Generală Învățământ Cahul și compania privată favorizată, care a fost desemnată câștigătoare a licitației.

Mai mult, șeful Direcției Construcții și drumuri din cadrul Consiliului raional Cahul mai este învinuit că, deși ar fi cunoscut că lucrările de reparație a blocului sanitar a instituției de învățământ vizată supra, nu au fost executate conform clauzelor contractuale de antrepriză și prin abateri grave de la devizul local și caietul de sarcini, ar fi admis executarea lucrărilor necalitative cu depășirea vădită a termenelor lucrărilor de execuție. După care, a întocmit procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor fără ieșire la fața locului, determinându-i pe membrii Comisiei de recepție să aplice semnătura și să finiseze astfel, executarea lucrărilor planificate, deși acestea nu corespundeau prevederilor contractului. Așadar, toate aceste acțiuni au condus la transferul mijloacelor financiare necuvenite în sumă totală de 245.200 lei către compania privată, fiindu-i astfel, cauzat un prejudiciu bugetului Direcției Generale Învățământ din cadrul Consiliului raional Cahul, în valoare totală de 154.335 lei.  

În procesul de efectuare a urmăririi penale pe caz, șeful Direcției Construcții și drumuri din cadrul Consiliului raional Cahul a pledat nevinovat.

Persoana învinuită, mai este urmărită penal și în cadrul unei alte cauze penale, aflate în gestiunea procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție, Oficiul Sud, unde îi sunt incriminate două capete de acuzate de corupere pasivă și escrocherie, săvârșită în proporții deosebit de mari.

În privința șefului Direcției Construcții și drumuri din cadrul Consiliului raional Cahul a fost aplicată măsura preventivă sub formă de liberare provizorie sub control judiciar, pe un termen de 60 de zile.

Mai mult ca atât fost aplicat sechestru asupra bunurilor deținute cu drept de proprietate de către șeful Direcției Construcții și drumuri din cadrul Consiliului raional Cahul, și anume: cota-parte de ½ din proprietatea comună în devălmășie, asupra 17 terenuri pentru construcții, în valoare totală de 1.836.218 lei, pentru ½ din prețul acestora.

Articole similare