Publică un anunț
piatasud.md

Sergiu Maximenco: Eu nu tratez animale, eu tratez membrii familiei

Sergiu Maximenco: Eu nu tratez animale, eu tratez membrii familiei

Câțiva ani în urmă căutam un veterinar. Am sunat un cunoscut care crește câini de rasă să întreb cine practică la noi în oraș. „Sună-l pe Sergiu, el mi-a salvat 3 căței, e cel mai bun” am auzit drept răspuns la întrebarea mea. L-am sunat, am mers la el și ne-a ajutat. 

Atunci Sergiu Maximenco era funcționar public, nu lucra cu animalele de companie, doar ajuta în cazuri foarte grave. Acum ne-am întâlnit la cabinetul său veterinar. Timp cât pacientul era la perfuzie, am reușită să discutăm. 

Când am intrat, „pe masă” stătea practic nemișcat un cățel de rasă mică cu un cateter la labă. Nu am observat deodată că are proceduri. A stat așa practic tot timpul cât am discutat cu medicul, fără a scoate un sunet sau a face mișcări în plus, cum oare îi reușește să îi „fixeze”….

„E un secret a specialistului” mi-a spus râzând Sergiu. „Animalele au încredere. Sunt cazuri când nimeresc în clinică și animale agresive. Mult face atârnarea față de animal. Nu e cazul să legi animalul, lui îi place libertatea… Totuși ei ne înțeleg, am cazuri când de exemplu am salvat un animal, și când ieșim cu familia la plimbare, el ne întâlnește, ține minte. Nu demult, un motan singur venea la tratament. A venit, a bătut la ușă… E un motan din cartier. Am depistat ce are și am început tratamentul. I-am spus să vina a doua zi, a venit și a doua zi” 

Este de baștină din Alexanderfeld, raionul Cahul. De mic copil spune că-i plăceau animalele și era printre ele. În clasa a IX-a deja știa că va deveni veterinar. A învățat 6 ani medicina veterinară la Universitatea Agrară, apoi a mers veterinar la ferma de porci din s. Burlăceni, raionul Cahul. 

„Ferm am hotărât că eu o să fiu medic veterinar. Din cursul patru am început să lucrez cu animalele de companie, din cursul 6 activam ca medic veterinar la Chișinău. După universitate am fost repartizat la ferma de porci, am lucrat medic reproducător. Apoi am trecut la Cahul, am lucrat circa 8 ani la ANSA. Eu permanent ajutam animalele”.

Cât discutam, la podea am observat o cușcă deschisă în care era o pisică. Sergiu mi-a spus că pisica e după sterilizare. A fost nevoie de intervenție căci stăpânul i-a administrat prea multe pastile contraceptive și avea să o piardă. Acum se va face bine. 

„Chiar de la începutul carierei o doamnă mi-a spus: tu știi că tu nu tratezi aici pisici și câini, tu aici tratezi membrii familiei, și într-adevăr. Oamenii consideră animalele de companie, membrii ai familiei și ca și orice membru al familiei trebuie să-i supraveghezi sănătatea, măsuri profilactice, nu-i complicat, dar este responsabilitatea pentru patruped. Anual cel puțin trebuie de dat analizele la sânge și de monitorizat stare sănătății”

Spune că cea mai apropiată clinică veterinară este la Comrat, iar pentru intervenții mai serioase, cahulenii mergeau la Chișinău. Acum așteaptă să fie livrat utilaj performant, aparat radiologic și ultrasonograf. 

„Orașul și regiunea sud are nevoie de astfel de servicii. Oamenii vin și de la Vulcănești, Cantemir, Taraclia și Leova. Avem cazuri când intervenim de urgență și noaptea. Trebuie ceva de făcut și pentru animale.”. 

Articole similare