Publică un anunț
piatasud.md

Sergiu Rența: Cultura națională și mândria de valori culturale, egalată cu mofturi de gazetari prin campanii

Sergiu Rența: Cultura națională și mândria de valori culturale, egalată cu mofturi de gazetari prin campanii

La ședința Consiliului Municipal Cahul erau 2 proiecte de decizie privind conferirea titlului cetățean de onoare doamnei Eugenia Jabineț și Maria Sarabaș.

După începerea ședinței consilierul PAS, Gorea Anatol a propus să fie adăugat încă un proiect de decizie cu privire la conferirea titlului de cetățean de onoare doamnei Alexandra Bejenaru, iar consiliera PSRM Valentina Șevcenco a solicitat să fie adăugat încă un proiect de decizie pentru conferirea titlului de cetățean de onoare a municipiului Cahul, domnului Vasile Curjos care potrivit doamnei Șevcenco a fost rectorul Universității din Cahul.

Pe pagina de Facebook, consilierul independent Sergiu Rența a venit cu un șir de reacții:

”Cultura națională și mândria de valori culturale, egalată cu mofturi de gazetari prin campanii. Maria Sarabaș este cea care a stat la baza formării ansamblului Izvorașul, cea care a dus faima în toată lumea, ajungând la procedura de vot, nu a întrunit numărul necesar de voturi. Eu înțeleg că colegii de la PSRM au careva dubii deoarece ea cântă piese patriotice și legate de țara vecină și poate cumva îi zgârâie. Dar colegii din PAS să nu voteze, nu îmi dau nici o explicație”.

Deasemenea consilierul și-a cerut scuze de la Maria Sarabaș pentru incomoditățile făcute.

”Parcă mergem pe valori europene și democratice, dar aprecierea unui om de cultură care a fost și este stimat în toată țara și peste hotare, a dus faima raionului. Nu trebuie să apreciem oamenii culturii după ce pleacă în lumea celor drepți, dar acum cât îi avem alături”.

Inițiativele de conferire a titlurilor pentru Ion Arabadji, Eugenia Jabineț și Maria Sarabaș îi aparțin lui Sergiu Rența.

”Găsiți candidaturi, dați-le la toți care vă împart gazetele care vă apreciază pe rețelele de socializare. Cultura nu se egalează cu niște gazetari. Avem foarte mulți oameni care au educat copii. Titlul acesta se ajunge la niște situații în care nu se mai merită”, a precizat Rența.

Deasemenea cu o reacție a venit și consilierul independent Vasile Vanțevici:

„Unul dintre proiectele de decizie, care din timp a trecut prin toate etapele necesare ale transparenței și implicării publice, viza acordarea titlului Onorific de Cetățean de Onoare al Municipiului Cahul unei renumite artiste, cunoscută și sub titlul onorific de „Priveghetoarea din Cahul”, conferit de presa vremii. Cu toate acestea, proiectul a fost respins de către majoritatea formată din două fracțiuni, fără a oferi niciun motiv concret pentru această decizie.Însă, la rîndul lor, tot aceeași majoritate formată din două fracțiun, a inclus în ordinea de zi două proiecte de decizii aparent gândite peste noapte, proiecte ce nu au trecut etapele transparenței și care la fel vizau conferirea titlului Onorific de Cetățean de Onoare al Municipiului Cahul altor două persoane. Evident că aceste două proiecte de decizii au și fost votate de către această majoritate.Această situație a stârnit nemulțumiri din partea consilierilor independenți, fracțiunilor PDMM și LOC” a scris Vasile Vanțevici.

Potrivit consilierului independent, ședința Consiliului Municipal Cahul din 28 mai 2024 a evidențiat necesitatea unei mai mari transparențe și responsabilități în procesul de adoptare a deciziilor, mai ales când acestea vizează recunoașterea și aprecierea contribuțiilor culturale și sociale ale personalităților locale.

„Este esențial ca astfel de titluri onorifice să fie acordate pe baza meritelor și cu respectarea principiilor democratice și transparente, pentru a asigura încrederea și sprijinul comunității.Trist, cu totul trist” a mai adăugat Vasile Vanțevici.

Articole similare