Publică un anunț
piatasud.md

Serviciile de roaming între R. Moldova și România, în creștere: Traficul s-a dublat, iar prețul a scăzut

Serviciile de roaming între R. Moldova și România, în creștere: Traficul s-a dublat, iar prețul a scăzut
© Imagine simbol

Serviciile de roaming între R. Moldova și România au crescut cu 33%, în anul 2023. Cu alte cuvinte, s-au înregistrat șase milioane de zile de roaming activ, potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI).

Conform raportului ANRCETI-ANCOM, consumul de internet în roaming a crescut cu 155% pentru utilizatorii din R. Moldova și cu 97% pentru cei din România. Totodată, s-au înregistrat șase milioane de zile de roaming activ, cu o creștere de 33% față de anul precedent.

Traficul mediu zilnic de internet în roaming în România al utilizatorilor din R. Moldova s-a dublat în anul 2023 și a ajuns să fie de trei ori mai mult față de traficul de internet în roaming în R. Moldova al utilizatorilor din România.

Pentru serviciile consumate într-o zi de roaming în România, utilizatorul din R. Moldova a plătit în medie 0,18 euro, cu 22% mai puțin decât în 2023. De cealaltă pate, pentru serviciile consumate într-o zi de roaming în R. Moldova, utilizatorul din România a plătit în medie 1,22 euro, același preț ca în 2022, potrivit ANRCETI.

Potrivit ANRCETI-ANCOM, dezvoltarea serviciilor de roaming între țara noastră și România, în 2023, a fost alimentată din trei surse: creșterea cu 5% a numărului de utilizatori în roaming, 33% a duratei roamingului, precum și creșterea intensității consumului de servicii în roaming.

De când i s-a acordat statutul de țară candidată, în iunie 2022, Republica Moldova și-a exprimat interesul puternic cu privire la reflectarea normelor pieței unice în sectorul telecomunicațiilor. De cealaltă parte, Comisia împărtășește obiectivul de a aduce Republica Moldova în zona UE de roaming la tarife naționale, de care au beneficiat deja milioane de cetățeni din întreaga UE și care constituie un element fundamental al pieței unice.

Mai mult, în septembrie 2023, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, anunța o diminuare a tarifelor pentru internetul în roaming cu 60% din ianuarie 2024, în cazul cetățenilor cu numere de telefon din R. Moldova și cu 90% pentru cetățenii cu numere de telefon din Uniunea Europeană. 

Articole similare