Publică un anunț
piatasud.md

Siguranța copiilor în tabăra de vară: Ghid esențial pentru părinți!

Siguranța copiilor în tabăra de vară: Ghid esențial pentru părinți!

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atrage atenția părinților care doresc să își trimită copiii la tabăra de vară în acest an. Având în vedere solicitarea mare, este esențial să alegeți cu grijă tabăra potrivită și să vă asigurați că aceasta îndeplinește toate criteriile de siguranță.

Pentru a evita orice potențiale inconveniente pentru copii, părinților le este sugerat să viziteze în persoană tabăra înainte de a-și trimite micuții acolo. Este important să se informeze în detaliu despre igienă și siguranța alimentară, și să verifice dacă blocurile alimentare din tabără dețin documentele necesare emise de către ANSA (Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor), cum ar fi Certificatul de înregistrare în domeniul siguranței alimentare sau Autorizația sanitar-veterinară de funcționare.

Actele confirmă că blocul alimentar este permanent monitorizat de către inspectorii ANSA și respectă următoarele cerințe:

  1. Condiții de igienă corespunzătoare în depozitele și blocurile alimentare;
  2. Dotarea blocurilor alimentare cu utilaj corespunzător și cu ustensilele respective;
  3. Deținerea unei surse sigure de alimentație cu apă potabilă a blocului alimentar;
  4. Activitatea în cadrul blocului alimentar a personalului care deține cunoștințele necesare și îndeplinesc cerințele de sănătate;
  5. Respectarea fluxurilor tehnologice în cadrul blocului alimentar;
  6. Amenajarea blocurilor de igienă personală înainte de servirea meselor;
  7. Meniul zilnic de repartiție trebuie să fie cu indicațiile: produse care pot provoca alergii sau intoleranță, gramajul produsului oferit per/copil;
  8. Meniul trebuie afișat în loc accesibil pentru copii și coordonat cu reprezentanții ANSP; precum și alte măsuri care garantează securitatea alimentară.

De asemenea, dorim să informăm publicul că înainte de deschiderea taberelor de vară, o comisie specială formată din reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Agenției pentru Supraveghere Tehnică, autorităților publice locale și organizației sindicale efectuează verificări pentru a evalua nivelul de pregătire al taberelor.

ANSA a emis un Ordin (nr. 320 din 22.05.2024) privind evaluarea nivelului de pregătire a blocurilor alimentare din cadrul entităților de odihnă. Inspectorii vor efectua controale unde vor verifica condițiile sus menționate.

Totodată, pe toată perioada sezonului estival inspectorii ANSA vor efectua controale inopinate la tabere de odihnă unde, suplimentar, vor monitoriza și supraveghea calitatea și inofensivitatea produselor alimentare achiziționate pentru alimentația copiilor, dar și pentru a oferi suport consultativ în organizarea activității personalului din blocul alimentar.

Se interzice părinților și altor vizitatori să aducă copiilor la tabără produse alimentare ușor alterabile și interzise în consumul (hot-dog-uri, cipsuri,  apa carbogazoasă), pentru a evita cazuri de toxiinfecție alimentară. Alimentația copiilor se efectuează în baza unui meniu prestabilit.

Articole similare