Publică un anunț
piatasud.md

Sindicatele propun stabilirea salariului minim în mărime de 6000 de lei, începând cu 1 ianuarie 2025

Sindicatele propun stabilirea salariului minim în mărime de 6000 de lei, începând cu 1 ianuarie 2025
© imagine simbol

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova (CNPM) au înaintat o propunere importantă care vizează creșterea salariului minim la 6.000 de lei, începând cu 1 ianuarie 2025.

Această inițiativă, care a fost discutată în cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective din 13 august, are ca obiectiv asigurarea unei creșteri constante și echilibrate a salariului minim în următorii ani.

Propunerea CNSM și CNPM vine în contextul necesității asigurării unui nivel de trai decent pentru salariați. În demersul comun adresat prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean, partenerii sociali subliniază importanța majorării salariului minim nu doar ca un mijloc de reducere a sărăciei, ci și ca un instrument esențial pentru susținerea economiei naționale.

,,Având necesitatea asigurării unui nivel de trai decent al salariaților, considerăm că majorarea salariului minim este nu doar necesară, dar și benefică pentru întreaga societate, fiind un instrument important nu doar pentru reducerea sărăciei și a fluctuației de personal, dar și de susținere a economiei naționale datorită stimulării consumului și majorării veniturilor bugetului public național”, se arată în demers.

Sindicatele și patronatele constată că salariul minim actual de 5 mii de lei, asigură doar circa 70% din minimul de existență pentru un salariat și un copil minor, iar economia națională în continuare se confruntă cu provocări în menținerea și atragerea forței de muncă.

Propunerea de majorare a salariului minim este strâns legată de angajamentele Republicii Moldova ca țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană. În Planul național de acțiuni pentru aderarea la UE pentru anii 2024-2027, este prevăzută transpunerea Directivei Uniunii Europene 2022/2041 privind salariile minime adecvate în UE până în septembrie 2025. Această directivă este un standard european care stabilește mecanismul de stabilire a salariului minim pentru toate statele membre ale UE și este prevăzută și de Carta Socială Europeană (revizuită), ratificată de Republica Moldova.

Menționăm că începând cu 1 ianuarie 2024, cuantumul salariului minim pe țară constituie 5 mii lei lunar, ceea ce reprezintă o creștere de 25% față de cuantumul salariului minim pe țară stabilit pentru anul 2023. Acest rezultat a fost obținut urmare a insistențelor repetate ale CNSM în dialog cu partenerii sociali.

Articole similare