Publică un anunț
piatasud.md

Sistemul de Garanție-Returnare a PET-lor în România strânge cozi

Sistemul de Garanție-Returnare a PET-lor în România strânge cozi

La aproape șapte luni de la debutul SGR (Sistemului Garanție-Returnare), românii au ajuns în medie să ducă la automate 10 milioane de ambalaje pe zi, scrie hotnews.ro.

Românii au returnat în șase luni de funcționare a sistemului SGR, de la 30 noiembrie, până la final de mai, un total de 514 milioane de ambalaje SGR, dintre care 250 de milioane luna trecută. În iunie se va trece de 300 de milioane și în iulie se va depăși un prag simbolic de miliard de ambalaje returnate de la începutul programului (adică într-un total de șapte luni și ceva).

Crește în medie cu câteva zeci de procente, de la lună la lună, numărul de ambalaje returnate și crește și procentul de ambalaje returnate, din totalul de ambalaje puse în piață de producători. Dacă în primele luni această pondere era mult sub 10%, acum a ajuns la peste 40%, iar asta se vede și la cozile de aparate.

Din fericire sunt multe locuri unde nu mai sunt aruncate pe jos sticle, PET-uri și doze, pentru că vin oameni cu saci mari și le strâng, pentru a le duce la RVM-uri, acele automate cu ecrane mari unde se introduc ambalajele cu logo-ul SGR. Sunt oameni care strâng ambalaje SGR din fața blocurilor, de la ghene sau de pe stradă – și le duc la aparatele din supermarket-uri sau hypermarket-uri.

Sistemul Garanție – Returnare (SGR) se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri, inclusiv. NU se poate lua garanție pentru PET-uri de 5 litri, pentru cutii de lapte, pentru sticle de ulei, pentru borcane sau pentru diverse băuturi în cutii de carton.

Concretizăm că, SGR este sistemul de garanție a sticlelor în România, ce presupune taxa adițională de 0.5 RON la procurarea unui produs în sticlă ce poate fi reciclată, și întoarcerea sumei la returnarea ei.

Articole similare