Publică un anunț
piatasud.md

Sistemul de irigare Chircani-Zîrnești a fost lansat

Sistemul de irigare Chircani-Zîrnești a fost lansat

A fost inaugurat sistemul de irigare Chircani-Zîrnesti, raionul Cahul, reconstruit în cadrul Programului Compact al Guvernului SUA.

La evenimentul de lansare a sistemului renovat au participat Ambasadorul SUA în Republica Moldova James Pettit, vicepreședinta Corporației Provocările Mileniului Nancy Lee, viceministrul agriculturii Vlad Loghin, Ion Groza, Președintele raionului Cahul, autorități locale, fermieri și locuitorii comunităților Cucoara, Chircani, Zîrnești și Paicu.

Nancy Lee, vicepreședintele CPM, a menționat că reconstrucția sistemului de irigare Chircani Zîrnești este o investiție a poporului american în viitorul fermierilor din această zonă, care trebuie să folosească oportunitățile oferite de noul sistem pentru a trece la agricultura performantă.

Ambasadorul SUA și-a exprimat speranța că noul sistem de irigare va ajuta agricultorii din zonă să cultive produse competitive care vor putea fi exportate și vor fi mai puțin dependenți de condițiile climaterice.

Dumitru Bălănel, directorul executiv al Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigare Chircani-Zîrnești, a mulțumit oficialilor din SUA pentru că au selectat pentru investiție acest sistem de irigare, menționând că renovarea sistemului aduce noi perspective pentru fermierii din satele din lunca Prutului.

Valentina Badrajan, directorul executiv al FPM Moldova, a încurajat fermierii să adopte tehnologii moderne de cultivare a produselor agricole, solicitându-le totodată să întreprindă acțiuni pentru a asigura durabilitate investiției  Guvernului SUA.

Sistemul de irigare Chircani-Zîrnești a fost construit în anii 60 ai secolului trecut, iar din 1998 acesta nu funcționează. Nici canalele de drenaj, care sunt în aria acestui sistem, nu au mai fost curățite de mai bine de 20 de ani.

La reconstrucția sistemului este utilizată o abordare noua pentru sectorul de irigare din Republica Moldova bazată pe module sau sub-sisteme de irigare, fiecare fiind independent unul fața de altul, dotat cu unitatea de pompare proprie ce poate deservi o suprafață de circa 160-350 ha.

Construcția modulară a sistemului de irigare pe râul Prut este unică pentru Republica Moldova și le va permite fermierilor să reducă costurile de energie, să minimizeze riscurile în cazul unor accidente de rețea, dar și să gestioneze mult mai simplu unitatea de pompare.

Lucrările de reconstrucție ale sistemului de irigare au prevăzut construcția a 10 module de irigare care includ instalarea a 29 de pompe, instalarea echipamentului electro-mecanic modern, a prizelor noi de captare a apei și a structurilor de control, substituirea rețelei de distribuție a apei cu țevi din polietilenă de densitate înaltă cu o lungime totală de peste 80 km cu un termen de exploatare de 50-70 ani, montarea hidranților etc.

Noul sistem le va permite fermierilor să irige în funcție de necesitate, să reducă costurile de menținere și practic să excludă pierderile de apă din rețea. După reconstrucția sistemului de irigare, circa  2 615 de hectare de teren agricol are acces la irigare.

De asemenea, au fost reabilitate și canalele de drenaj care au o lungime de peste 118 km și deservesc pe o suprafață de peste 4.600 de hectare.

Adițional reconstrucției sistemului de irigare, Programul Compact a construit în zona sistemului circa 20 de km de drum pentru a facilita accesul agricultorilor la câmpuri și la stațiile de pompare.

Articole similare