Publică un anunț
piatasud.md

Soții Stefogolo din Găvănoasa dezvoltă o crescătorie de prepelițe cu sprijinul UE și PNUD Moldova

Soții Stefogolo din Găvănoasa dezvoltă o crescătorie de prepelițe cu sprijinul UE și PNUD Moldova

Soții Fiodor și Alexandra Stefoglo din satul Găvănoasa, raionul Cahul au înființat o crescătorie de prepelițe în plină pandemie, în 2020. Ideea acestei afaceri era una mai veche, însă a prins contur, grație unui grant în valoare de 4000 euro,obținut prin intermediul programului „EU4Moldova: Regiuni – cheie”, finanțat de UE și implementat de PNUD și UNICEF.

Cu ajutorul investițiilor europene, soții Stefoglo și-au construit o încăpere în ograda casei, unde au creat toate condițiile pentru a crește pui de prepeliță. Tot atunci au fost achiziționate echipamentele și tehnica necesară pentru lansarea afacerii.

„Am cumpărat zece cuști pentru două mii de prepelițe, un generator electric, incubator pentru 1200 de ouă, climatizoare, lămpi bactericide, o moară de mărunțit cereale, un frigider, un deplumator pentru îndepărtarea penelor, sistem de ventilare, detectoare de fum și stingătoare. Datorită acestui grant din partea UE, am reușit să ne transformăm visul într-un business profitabil”, povestește cu entuziasm Alexandra Stefoglo. 

Prepelițele crescute la Găvănoasa sunt comercializate în toată țara

Alexandra și Fiodor sunt singurii din regiunea lor care și-au deschis o crescătorie de prepelițe. Nu au studii în zootehnie, de aceea au fost nevoiți să învețe totul din mers pentru a pune pe roate afacerea. Alexandra are 53 de ani și este profesoară de educație tehnologică la gimnaziul din localitate, iar soțul ei Fiodor este pensionar și își dedică tot timpul liber prepelițelor. 

Inițial, soții Stefoglo au deschis o mică fermă de 150 de prepelițe. Treptat, afacerea s-a dezvoltat, iar acum cei doi reușesc să obțină cu ajutorul incubatorului modern aproape 1000 de prepelițe în fiecare lună. Jumătate dintre acestea sunt comercializate în mai multe sate din raionul Cahul, dar și din țară. 

Puii de prepeliță sunt crescuți în condiții ecologice și hrăniți cu porumb, grâu, orz și soia, fără alte suplimente alimentare nocive. 

„Să deschizi o crescătorie de prepelițe nu necesită investiții mari. Important este să ai dorința să duci un lucru până la un bun sfârșit, iar veniturile nu întârzie să vină. Consumatorilor noștri le place foarte mult carnea de prepeliță. Avem mereu vânzări și ne gândim să ne extindem afacerea”, relatează Alexandra. 

La mare căutare sunt și ouăle de prepeliță, care sunt mai bogate din punct de vedere nutrițional decât ouăle de găină. 

„Săptămânal obținem peste 3000 de ouă proaspete de prepeliță. Le vindem la comandă, pe rețelele de socializare, precum și celor care dețin restaurante, ele acum sunt la mare căutare. Ouăle de prepeliță sunt foarte bune. Ele îmbunătățesc memoria, îndeosebi la vârstnici, iată de ce oamenii vin și le cumpără”, explică Alexandra. 

Cea care îi ajută pe soții Stefoglo la promovarea afacerii pe rețelele de socializare este fiica lor, Cristina, care mai are grijă să livreze comenzile la clienți, dar și să facă contabilitatea. 

„Livrăm săptămânal carne proaspătă de prepeliță în regiunea Cahul și nu doar. Cei care își doresc să achiziționeze produsele noastre ne pot găsi pe rețelele de socializare și ne pot apela pentru a face comanda”, spune Cristina.

Soții Stefoglo își doresc să-și achiziționeze în viitorul apropiat un afumător electric pentru a-și delecta consumatorii cu un nou produs.

„Avem multe solicitări să producem și carne afumată, lucru pe care ni-l dorim și sperăm că, în viitorul apropiat îl vom realiza”, speră Alexandra. 

Vezi și: Cu ajutorul Uniunii Europene, vor să-și dezvolte ferma de prepelițe până la 2 mii de capete

Articole similare