Publică un anunț
piatasud.md

„Sperietură, frică și durere” Fetiță de 9 ani din Cahul a fost mușcată de un câine maidanez în preajma școlii

„Sperietură, frică și durere” Fetiță de 9 ani din Cahul a fost mușcată de un câine maidanez în preajma școlii

O fetiță de 9 ani din Cahul a fost atacată și mușcată de un câine comunitar drept în preajma școlii. În preajmă nu a fost nici un matur care ar putea să o apere.  

Despre aceasta spune mama copilei, într-un mesaj de disperare, publicat aseară pe Facebook. 

„Ieri, fetița mea de 9 ani, întorcându-se de la ore, chiar lângă școală a fost mușcată de un câine de stradă. Și din păcate nimeni nu era prin apropiere ca să intervină. Consecințe: sperietură, frică, durere și urmează 4 vaccinuri. De azi înainte nu o sa meargă nesupravegheată , sigur. Zilnic, în preajma școlii și a cafenelei ,,Brigantina” se plimbă haita de câini. Câți oameni trebuie să mai sufere?” se spune în postarea femeii.  

Femeia vine cu un apel către autoritățile locale să fie identificată o soluție pentru problema care prezintă pericol pentru copii și maturi. 

Consiliul municipal Cahul va achita despăgubiri de 10 mii lei pentru un caz similar 

Aceste este doar unul dintre cazurile care au fost făcute publice, astfel de situații în Cahul au mai fost. Cel mai răsunător care a avut și o finalitate în instanță s-a întâmplat în februarie 2017.  Atunci, o minori a fost atacată de trei câini maidanezi. Drept rezultat, copila a ajuns la spital cu mușcătură de câine, fiind internată în secția traumatologie. 

Părinții au mers pe cale judiciară, iar după 6 ani de zile, Curtea Supremă de Justiție le-a dat câștig de cauză părinților și a menținut hotărârea Curți de Apel Cahul prin care obligă Consiliul municipal Cahul și Primăria mun. Cahul, în mod solidar să achite prejudiciul moral de 10 mii lei. 

CITEȘTE ȘI: Primul ajutor în caz de mușcătură de câine

Problema maidanezilor diminuată prin sterilizare 

În anii 2011-2013 problema maidanezilor de pe străzile municipiului Cahul era soluționată prin împușcarea animalelor. Soluția era una de scurtă durată, erau implicați membrii asociației de vânători. La acel moment, Consiliul municipal Cahul a aprobat și o decizie prin care se permite reducerea populației de câini maidanezi prin împușcare. 

Abordările autorităților s-au schimbat în anul 2015, după ce la cârma orașului a a juns Nicolae Dandiș. În acea perioadă a apărut o organizație nonguvernamentale care și-a asumat sarcina să captureze câinii maidanezi. În acest sens au fost inițiate și campanii de colectare de fonduri pentru procurarea unei puști cu plasă specială pentru acest scop. 

O perioadă, a activat și un azil pentru câini maidanezi, în subordinea serviciului de salubrizare. Câinii erau capturați, transportați la azil, sterilizați și eliberați în oraș. Câinii bolnavi erau eutanasiați. Condițiile jalnice în care erau întreținuți câinii maidanezi au obligat autoritățile să sisteze activitatea azilului. 

Din 2021, în Cahul, sub egida organizației nonguvernamentale pentru protecția animalelor a fost creat un punct de sterilizare. Aici câinii sunt sterilizați și adăpostiți pentru recuperare, apoi eliberați în oraș. 

VEZI ȘI: Află câți câini maidanezi au fost sterilizați și adoptați în 2022 la Cahul

Articole similare