Publică un anunț
piatasud.md

Ce înseamnă Start-up City Cahul

Ce înseamnă Start-up City Cahul

La 24 martie, în cadrul unei conferințe online, a fost lansat proiectul Start – up City Cahul. Gazdele evenimentului au fost Primăria  Municipiului Cahul în persoana primarului Nicolae Dandiș și Universitatea de Stat “Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul reprezentată de rectorul instituției, Sergiu Cornea. Printre invitații evenimentului s-au numărat reprezentanți ai Uniunii Europene,  ai Ministerului  Educației, Culturii și Cercetării, experți din domeniul IT, etc.

„EU4Moldova: StartUp City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia.

“ Pe parcursul următorilor ani, mai exact până în 2024, vom fi la Cahul, contribuind la dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului și a regiunii” a menționat Irina Oriol, Manageră programe ATIC.

 Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie – EU4Innovation Center – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune. Pentru dezvoltarea proiectului implementat de ATIC, UE investește 6,8 milioane EUR, fonduri oferite prin intermediul Suediei.

Despre importanța acestui proiect pentru Cahul și pentru regiunea de sud s-a expus și primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș:

 „Implementarea proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul în regiunea de sud deschide noi oportunități și perspective de cooperare regională, inclusiv transfrontalieră, cu parteneri din România și Ucraina. Consider că EU4Innovation Centre va fi sursa primară care va furniza cunoștințe și aptitudini de calitate înaltă actualilor, dar și viitorilor profesioniști în domeniu. Pe această cale, vreau să aduc sincere mulțumirii Uniunii Europene și Suediei pentru această intenție de a se extinde în regiunea Cahul și mă bucur că suntem beneficiarii acestui proiect. Cu siguranță, din partea municipiului Cahul, vom face tot posibilul ca obiectivele acestui proiect să obțină rezultatele scontate.”

Centrul de Excelență în IT va fi creat în cadrul campusului Universității de Stat “ Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul.

„Universitatea noastră este una dintre cele mai tinere, dar, în același timp, una dintre cele mai dinamice instituții de învățământ superior din țară. Sperăm că proiectul care va fi implementat aici, în mod special edificarea unui centru de inovație, va constitui un punct de atracție pentru tot arealul de sud al RM. Aici se vor reuni interese academice de inovare, de cercetare, cu necesitățile pieței muncii, dar și cu ardoarea și doleanțele celor care muncesc în domeniul IT. Vedem în acest centru de inovare și un punct de atracție pentru tânăra generație a raionului Cahul. Comunitatea academică de la sud crede și speră că acest proiect va fi unul de succes, de aceea vom depune toate eforturile și vom munci pentru ca această inițiativă să fie realizată”, a subliniat Sergiu Cornea, rectorul Univerității.

 Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova s-a arătat convinsă că aceste proiect va aduce un suflu nou vieții economice a municipiului Cahul:

“Centrul Regional de Excelență în IT „EU4Innovation Centre” este  destinat să fie locul de naștere al ideilor și inovației menite să schimbe stilul de viață. Credem că tinerii, băieții și fetele, antreprenorii, mediul academic și reprezentanții autorităților publice locale, vor contribui la declanșarea unei adevărate revoluții tehnologice care va fortifica capacitatea științifică și tehnologică a întregii țări, va genera locuri de muncă bine plătite și va contribui la îmbunătățirea condițiilor de viață și, drept urmare, la păstrarea talentelor în cadrul țării.”

Și Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene și-a exprimat deschiderea de a fi în continuare alături în parcursul european al regiunii – cheie Cahul.

“Unul din obiectivele esențiale ale politicii Uniunii Europene, inclusiv pentru țările vecine este realizarea unei transformări digitale reziliente. Mai mult, sectorul tehnologiei informațiilor și comunicațiilor din Repblica Moldova crește rapid însă duce lipsă de specialiști și este supraconcentrată în capitală, la Chișinău. Suntem încrezători că cetățenii din regiunea de sud, și în special tinerii vor profita de oportunitățile oferite prin intermediul acestui sprijin inovativ din partea UE”, a conchis Peter Michalko.

Ana Chirița, Directoarea Executivă a Asociației Naționale a companiilor din domeniul TIC, a făcut o prezentare despre cum va arăta și ce va reprezenta viitorul Centru de Excelență în IT de la Cahul.

 „EU4Innovation Centre va fi un hub care va sprijini dezvoltarea comunităților din Cahul, dar și din localitățile învecinate. Vorbim despre un centru care are o suprafață de cca 1500 m2 și urmează să-și deschidă ușile în anul 2022. Acesta va găzdui până la 137 de programe, evenimente de comunitate și activități, la care vor putea participa mii de oameni aflați în regiune. Pentru antreprenorii aflați la început de cale sau grupuri de tineri care își doresc să-și transforme ideile în afaceri de succes, hub-ul va pune la dispoziție spații de lucru perfect adaptate tendințelor, necesităților și resurselor. Astfel, antreprenorii locali vor avea la dispoziție mai multe instrumente și oportunități pentru a-și dezvolta afacerile și a progresa în regiune.”

A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ

Articole similare