Ștefan Bratu: Iarna este un indicator dacă administrația locală este pregătită, este eficientă
Președintele Fracțiunii Pentru un Cahul European din Consiliul orășenesc Cahul se expune privind activitatea administrației orașului la deszăpezirea localității.
Posibil nu atrăgeam atenție înainte, posibil am fost un pic mai mult omăt, însă serviciile comunale trebuie să fie pregătite de iarnă. Bugetul orășenesc niciodată nu a economisit pe baza securității populației – am alocat bani pentru utilaj, salarizare, vestimentație, instrumente etc. Problema deszăpezirii calitative a orașului o să persiste pentru că Primarul nu poate să fie specialist în toate, el trebuie să fie un bun administrator. Oamenii care conduc serviciile comunale responsabile nu sunt specialiști în materie, sunt oameni întâmplători luați din afară care nu au avut practica de a conduce cu oamenii. Cu răcnete și cu tonul ridicat al vocii nu mai faci treabă. Trebuie de mobilizat oamenii, de organizat și de avut responsabilitate.
Până acum, trotuarele sunt intr-o stare inadmisibilă, sunt murdare, sunt grămezi de omăt în centrul orașului care demult trebuiau evacuate. Trebuia de curățat zăpada nu numai prin centru, în jurul primăriei și consiliului raional. Pe str. Doinelor de ex., copii merg la școala nr. 5, acolo nu poți trece, nici un trotuar nici în stânga nici în dreapta – e mizerie! Trebuie să atragem o mai mare atenție la scoli și grădinițe.
Iarna este un indicator dacă administrația locală este pregătită, este eficientă, daca are capacitatea de a mobiliza oamenii. De a pune pavaj și de a tăia panglica roșie pe la colturi, pe la toate festivitățile, asta nu este rolul administrației locale. Rolul este de a crea condiții pentru toți cetățenii, dar nu de a duce pavaj și asfalt pe la porțile demnitarilor de la primărie. Avem străzi unde nici buldozerul nu vine vara să niveleze drumul, dar noi de-amu cu pavajul, nu au trecut nici 2 luni de la investire, și stăm cu asfaltul în prag. Asta nu este corect și cetățenii despre asta vorbesc.
Daca este abordat acest subiect în ziar, consider că este un lucru binevenit. Dacă vrem astăzi să închidem gura presei – este o greșeală imensă, înseamnă că administrația este bolnavă, ea trebuie să asculte ce se spune. Dacă se critică, înseamnă că este nădejdea că se mai îndreaptă administrația. Presa sunt niște receptori care arată conducătorilor că acolo este corect sau nu. Daca ai fost investit în funcție, trebuie să poți primi și critici, trebuie să știi să faci și concluzii și să îndrepți lucrurile.
După ce nu a fost deszăpezit calitativ, toate drumurile trebuie plombate. Aceștia sunt bani din buget și destul de mulți. Drumurile sunt un indice a localității. Pe str. A. Mateevici practic nu se poate de circulat. Unde s-a dat voie să fie organizat iarmaroc – pe jos nu poți să treci, nemaivorbind de automobil. Nu se putea deodată de curățat zăpada? E o rușine a orașului Cahul, oamenii vând printre nămeții murdari. Asta e normal? Și consilierii sunt de vina – noi trebuie să ascultam mai mult ce spun serviciile primăriei.
Consider că Primarul trebuie să aleagă viceprimarii. Un viceprimar care să se ocupe de serviciile comunale, de analize ci nu să pună pavaj, care încă nu e clar cum se pune. Trebuie de ocupat de organizarea acestor servicii, cu surse, cum putem să le acordam suportul.
Să le dăm crezare (serviciilor responsabile n.r.) că poate este prima iarnă cu atâta zăpadă pe care au întâlnit-o. Nu trebui să îi biciuim, dar oameni ne spun că nu e normal să fie așa pentru un oraș sanatorial balnear. Cei principal: trebuie să ascultăm oamenii, să lucrăm cu oamenii și să nu ne supărăm pe oameni dacă ne critică. Nu este criticat doar acela în care nu este nădejde că poate să mai facă ceva. Daca începem de pe acum să ne supărăm pe critică, aceasta este o diagnoză și urmează de mers la medic. Nu trebuie de umblat cu ridicatul de rating, rating-ul se face prin muncă dar nu prin tăiatul de panglici.