Publică un anunț
piatasud.md

Taxele locale în creștere! Cei mai afectați vor fi micii antreprenori și vânzătorii de la piață

Taxele locale în creștere! Cei mai afectați vor fi micii antreprenori și vânzătorii de la piață

Pentru anul 2023, primăria vine cu un șir de modificări la cotele taxelor locale. În comparație cu anul 2022, unde taxe urmează a crește, iar  cei mai afectați de creșterea taxelor ar fi micii antreprenori și vânzătorii de la piață. 

Astfel, potrivit proiectului de decizie publicat, Taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii de deservire socială, pentru unitățile comerciale cu suprafața de la 0,0 m2 la 70,0 m2 va crește de la 25% până la 45% în anul 2023. Pentru suprafața cuprinsă între 70,0 m2 și 1500,0 m2 taxele locale rămân la valoare anului trecut, fiind adăugate 2 categorii noi de taxe pentru unitățile comerciale cu suprafața de la 1500m2 până la 2000 m2, acestea vor achita anual 75 mii lei (cu 10 mii lei mai mult decât anul trecut) și cu suprafața mai mare de 2000 m2, care vor achita 85 mii lei anual (cu 20 mii lei mai mult decât anul trecut)

Taxa pentru depozitele comerciale va crește doar pentru acele întreprinderi care comercializează suplimentar articole de tutun și alcool – plus câte 3 mii lei pentru comercializarea alcoolului și plus 3 mii lei pentru comercializarea articolelor de tutun. Prevederea este aplicată tuturor unităților, indiferent de suprafață. 

O altă majorarea semnificativă vizează chioșcurile care comercializează inclusiv articole din tutun. Astfel, pentru chioșcurile cu suprafața până la 5,0 m2, taxa va crește de la 6 mii lei la 10 mii lei anual. Pentru chioșcurile cu suprafața cuprinsă între 5 și 10 m2, taxa va crește de la 7 mii lei la 12 mii lei anual, iar chioșcurile cu suprafața de până la 20 m2 vor achita cu 6 mii lei mai mult pe an (taxa pentru 2022 fiind de 8 mii lei.)

De menționat că chioșcurile care nu comercializează articole din tutun achită anual 1400 lei, 1700 lei și respectiv 2000 lei în dependență de suprafață. 

Potrivit proiectului bugetului, majorarea taxei pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii de deservire socială ar urma să aducă în buget, față de anul 2022, adăugător 500 mii lei, iar suma finală colectată să fie de 8400 mii lei. 

Taxa de piață, pe care o percepe administrația Pieței Centrale de la comercianți, de asemenea este în creștere. Taxa reprezintă serviciile de piață prestate de piețe la acordarea de locuri pentru comerț pentru fiecare zi de vânzare în spații autorizate și este calculată pe metru liniar, bucată sau unitate. 

De menționat că majorările cotelor taxelor de piață încep de la 20% și ajun și până la 500%

Chiar dacă taxele de piață s-au majorat, în sinteza veniturilor suma care se preconizează a fi colectată de la comercianți rămâne aceiași ca și cea aprobată în anul 2022 – 726,40 mii lei. 

Taxele locale, pentru agenții economici care își desfășoară activitatea în s. Cotihana, mun. Cahul este calculată în cuantum de 80% din cel aprobat. 

Taxele locale pentru anul 2023 urmează să fie aprobate de către Consiliul municipal Cahul la următoarea ședință care va avea loc la mijlocul lunii, după consultarea publică a bugetului. 

Audierea publică a bugetului municipiului, potrivit deciziei aprobate la ultima ședință a Consiliului municipal va avea loc pe data de 20 decembrie, cu începere de la ora 15:00, în incinta Palatului Culturii. La audieri sunt invitați toți doritorii care doresc să înainteze propuneri pentru îmbunătățirea bugetului mun. Cahul pentru anul 2023. 

Articole similare