Publică un anunț
piatasud.md

Terenul de joacă fără copii sau de ce și-a închis porțile noi Liceul M. Eminescu din Cahul

Terenul de joacă fără copii sau de ce și-a închis porțile noi Liceul M. Eminescu din Cahul

În ultimele zile, mai mulți cahuleni ne-au sesizat o problemă cu care s-au ciocnit direct.

Problema nu este una de ordin economic, social sau infrastructură, ci oameni spun că nu pot merge cu copii la terenul de joacă de pe teritoriul Liceului Teoretic Mihai Eminescu din Cahul, sau pur și simplu să traverseze teritoriul școlii, cel mai scurt drum care leagă regiunea micro 15 de Valincea.  Suferă și mamele cu copii mici, dar și bătrânii care își petrec serile plimbându-se „în jurul școlii”. 

Problema a apărut câteva zile în urmă când au fost finisate lucrările de construcția a noului gard pe perimetru terenului aferent școlii. Acum, cele 3 căi de acces pe teritoriu, după ora 18:00 sunt închise, iar paznicii au grijă ca nimeni să nu aibă acces.

Asta e situația la moment, cei care locuiesc în zonă caută alte locuri unde ar putea merge cu copii să facă o plimbare, ori alte terenuri de joacă. Pe de o parte, teritoriul unei instituții de învățământ ar urma să fie securizat, în primul rând pentru securitatea elevilor și păstrarea curățeniei pe teritoriu.

Acces limitat la terenul de joacă construit pentru copii din cartier

La data de 6 septembrie 2018, în incinta Consiliului raional Cahul,  a fost semnat  un acord de parteneriat pentru construcția  a 3 terenuri de joacă pentru copii: 2 în mun. Cahul și unul în com. Zîrnești.

„Prin crearea  complexelor sportive va fi sporit accesul populației raionului Cahul la spațiile sportive, iar  dezvoltarea infrastructurii sportive va promova un mod activ și sănătos de viață în rândul copiilor, tinerilor și a tuturor cetățenilor. Fiind promovat în calitate de factor de coeziune socială și de motor al sănătății populației, sportul va contribui la creșterea rezultatelor sportivilor amatori, profesioniști și de performanță pe arena raională și națională” se menționa în comunicatul autorității raionale emis la data semnării.

Valoarea totală a investiției se ridica la  2,8 mil lei, banii fiind de la bugetul de stat si raional. Complexele sportive urmau să conține un teren de mini fotbal, dar si teren de joaca pentru copii. Lucrările urmau să fie finalizate până la finele anului 2018.

În municipiul Cahul în baza acestui acord au fost construite terenurile de joacă cu teren de mini fotbal din cartierul amplasat pe str. Tineretului în zona Pr. Republicii și str. M. Frunze și terenul de mini fotbal cu teren de joacă pentru copii amplasat pe terenul adiacent L.T. Mihai Eminescu.

Astfel, circa 1,2 milioane de lei bani publici au fost investiți în terenul de joacă menționat, care acum nu este disponibil pentru tinerii și copiii din zonă. Cu atât mai mult, acordul semnat atunci de autorități, prevedea că terenurile de joacă urmau să fie transmise în gestiune către primăriile partenere, fapt care nu s-a întâmplat nici până acum.

Terenul de joacă este format ca bun imobil doar că nu este încă înregistrat. Aceasta reiese din datele e-cadastru, care le-am consultat înainte de a începe articolul dat.

Când va ajunge terenul în proprietatea Primăriei Cahul, ceea ce semnifică asigurarea curățeniei a zonei, investiții în reparații curente etc.  și cum va putea fi utilizat după destinație de către cetățeni încă nu este clar. La momentul actual, de la ora 18:00 porțile școli se închid, iar accesul este interzis.

Primarul mun. Cahul, Nicolae Dandiș ne-a confirmat că potrivit acordului de parteneriat încheiat, terenul de joacă urmează să revină Primăriei Cahul, și nicidecum instituției de învățământ.

De asemenea, domnul Primar a menționat că la moment specialiștii primăriei monitorizează situația și urmează să vină cu soluții legale pentru a asigura înregistrarea patrimoniului după Primăria Cahul.

Gardul de aproape 900 mii lei  din bani publici

La data de 6 noiembrie, Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Cahul semnează contractul de achiziție a Lucrărilor de împrejmuire a teritoriului (potrivit datelor de pe tender.gov.md)  cu SAN Construct Grup SRL, contract semnat la suma de 892615,60 lei.

Lucrările la gardul în cauză au finisat zilele acestea. Lucrările urmează a fi achitate, din bugetul municipal, prin decizia Consiliului, au fost alocați peste 100 mii lei pentru cofinanțarea lucrărilor.

Terenul totuși e proprietate publică, iar gardul ar fi instalat abuziv

Datele e-cadastru prezintă că terenul actualmente împrejmuit de gard nu ar fi tot în proprietatea Liceului. De fapt sunt 2 terenuri cu numere cadastrale diferite, care au fost delimitate de către consiliul municipal Cahul ca pe un teren să fie construit un teren de fotbal.

Am solicitat poziția lui Vasile Vanțevici, consilier municipal. Potrivit acestuia, în momentul când a avut loc reforma școlară se insista de a transmite în proprietate Consiliului raional Cahul terenurile aferente școlilor. Atunci, Consiliul municipal a decis transmiterea în folosință a terenului, nu în proprietate, fapt care le-a permis ulterior consilierilor să decidă divizarea terenului, să dispună de terenul proprietate publică.

Potrivit domnului Vanțevici, administrația liceului nu avea dreptul să construiască un gard fără acordul proprietarului, și mai ales să îngrădească și un teren care deja nu este în folosință.

De asemenea, limitarea accesului copiilor la terenul de joacă este o utopie, iar în cazul în care terenul de joacă era să fie transmis Primăriei Cahul, de salubrizarea acestui teren erau să se ocupe Serviciul Salubrizare a Primăriei.

Ala Gaidar: Nimeni din locatarii din zonă nu a venit să ne ajute la curățenie

Am discutat la telefon cu Directoarea L.T. Mihai Eminescu din Cahul, Ala Gaidar. Aceasta a menționat că interzicerea accesului pe teritoriul instituției după finisarea orelor de  muncă este o normă în toate instituțiile de învățământ.

Totodată, a menționat că unii cetățeni nu respectă regulile simple de asigurare a curățeniei când se aflau pe teritoriul școlii, cauzau pagube materiale: geamuri sparte, furturi, gunoi aruncat pe teritoriu, flori distruse, copăcei sădiți distruși, fapt care a fost un argument în plus de a interzice accesul pe teritoriul școlii de la ora 18:00.

Doamna Gaidar a mai adăugat că în ultima perioadă are câteva solicitări transmise  către IP Cahul, plângeri pe cetățeni care consumau băuturi alcoolice pe teritoriul școlii, sunt permanente conflicte dintre petrecăreți și oamenii legii.

„Nimeni din locatarii din zonă nu a venit să ne ajute la curățenia teritoriului” ne-a spus doamna Gaidar, adăugând că va expedia pozele cu consecințele asupra școlii a accesului liber a cetățenilor pe teritoriu către Consiliul raional Cahul și alte structuri guvernamentale atât locale cât și naționale.

E evident că administrație se confruntă cu așa probleme: gunoi, distrugeri: mizeri, doar că aceasta e situația în tot orașul. Aceasta nu înseamnă că fiecare spațiu public trebuie îngrădit și închis accesul. Da, sunt persoane iresponsabile care nu respectă munca altora, dar de ce trebuie să sufere și cetățeni responsabili care doresc doar să-și ducă copii la un teren de joacă modern.

Totuși, sunt și soluții

Până când nu va fi soluționată situația cu proprietatea asupra terenului de joacă, sunt puține șanse ca porțile școlii să rămâne deschise după ora 18:00. Doar un consens larg dintre cei care trăiesc în zonă și administrația școlii și Primăria Cahul ar putea soluționa situația.

Una dintre soluțiile care ar împăca toate părțile ar fi îngrădirea terenului de joacă și a terenului de mini fotbal cu oferirea accesului din partea blocurilor de locuit din sector. Aceasta pe de o parte ar asigura accesul localnicilor la terenul de joacă, iar pe de altă parte ar permite administrației să asigure securizarea teritoriului Liceului.

Contează dacă cetățenii vot fi cointeresați să se implice în aceste procese.  Am dori să vedem inițiative care ar consolida societate dar nu i-ar impune limitări. Oare costul salubrizării periodice a zonei este mai mare decât securitatea copiilor din cartierul Micro 15? Da oare nu s-ar putea asigura patrularea teritoriului aceleiași școli de către trupele de carabinieri de ex, în timpul serii când este cel mai mult solicitat acest teren și întreaga zonă?

Credem că se poate, și s-ar putea de asigura și o cale de tranzit Micro 15 – Valincea fără ca cetățenii să intre pe teritoriul școlii.

Articole similare