Tratamente și facilități moderne pentru beneficiari la noul Centru Comunitar de Sănătate Mintală de la Cahul

Tratamente și facilități moderne pentru beneficiari la noul Centru Comunitar de Sănătate Mintală de la Cahul
© ????????????????????????????????????

Pe 18 decembrie, la Cahul a avut loc deschiderea oficială a Centrului Comunitar de Sănătate Mintală, care utilizează metodologia FACT.

Crearea acestui centru are loc în cadrul proiectului „Suport pentru Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“, desfășurat în patru raioane-pilot: Cimișlia, Cahul,  în Orhei și Soroca.

Centrul Comunitar de Sănătate Mintală deschis  la Cahul este cel de-al treilea centru care aplică metodologia de tratament flexibil asertiv comunitar, în cadrul Reformei serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova. Noul centru este dotat asemenea centrelor comunitare de sănătate mintală din Olanda. Acesta dispune de o sală pentru terapie ocupațională, o sală de tratament, două cabinete pentru psihiatri și un cabinet pentru psiholog.

Ion Groza, Preşedintele raionului Cahul, prezent la eveniment a menţionat: „Omul trebuie să fie centrul activităţii noastre. Prin acest Centru Comunitar se vor putea facilita diferite oportunităţi pentru aceşti oameni ca să fie integraţi mai uşor in societate, in familie. Aceste probleme de sănătate mintală sunt forate complicate şi familie pot să fie un susţinător pentru aceşti oameni. Eu mă bucur foarte mult pentru că aici, la Cahul, va fi un astfel de serviciu”.  

În cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Cahul își desfășoară activitatea un psiholog, trei psihiatri, trei asistente medicale și un asistent social. 

„Mă bucur foarte mult pentru faptul că totuşi raionul Cahul a fost selectat în calitate de regiune pilot pentru deschiderea acestui centru, şi de câte ori suntem selectaţi în astfel de proiecte, suntem nişte norocoşi pentru că nu toate raioanele au aşa o posibilitate. Indiferent de gradul de dezabilitate pe care o au, aceste persoane sunt valoroase pentru societate” a declarat Elba Bacalu, Deputat in Parlament

În raionul Cahul sunt la evidență 2.325 de beneficiari. Dintre aceștia, 1.077 suferă de retard mintal, 482 suferă de tulburări mintale organice, precum demență, epilepsie și tulburări posttraumatice, 363 suferă de schizofrenie și tulburări delirante, 131 suferă de tulburări nevrotice și somatice, în vreme ce 34 de oameni din totalul celor la evidență s-au adresat medicilor cu acuze de depresie. 

Echipa de profesioniști ai Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Cahul au fost instruiți de către experții Trimbos Moldova și cei din cadrul Trimbos Instituut și GGZ Noord-Holland-Noord (Olanda) cu privire la aplicarea metodologiei de tratament flexibil asertiv comunitar. 

Gheorghe Țurcanu, viceministrul Sănătății a declarat: „Măsurile întreprinse la Cahul vor favoriza depistarea precoce a maladiilor mintale și controlul indicatorilor de sănătate mintală la nivel local, profilaxia maladiilor mintale, acordarea deplină și calitativă la nivel local a serviciilor de sănătate mintală, scăderea fluxului de pacienți către spitalele de psihiatrie și evitarea instituționalizării, tratamentul pe principii generale cu evitarea stigmatizării și discriminării, continuitatea tratamentului, reducerea numărului de internări, apropierea de serviciile protecție socială și asigurarea reabilitării persoanelor cu afecțiuni mintale.“

 “Deschiderea oficială a Centrului Comunitar de Sănătate Mintală din Cahul vine să completeze efortul Guvernului și al partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova în procesul dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități, inclusiv din internatele psihoneurologice și casele internat din subordinea Ministerului Muncii, Protecției sociale și Familiei. Apreciem foarte mult acele persoane care au reuşit sau încearcă să treacă peste problemele de sănătate, care au învins temerile şi au demonstrat că o dizabilitate nu le poate împiedica calea de a se integra în societate.“ a comunicat Iurie Crăciuneac, viceministrul Muncii, Protecției sociale și Familiei:

Reforma serviciilor de sănătate mintală urmărește îmbunătățirea bunăstării utilizatorilor de servicii de sănătate mintală prin acces la serviciile de sănătate mintală la nivel de comunitate, cât mai aproape de casele lor.

Reforma serviciilor de sănătate mintală se bazează pe implementarea conceptului de Tratament Flexibil Asertiv Comunitar (FACT – Flexible Assertive Community Treatment), utilizat cu succes în Marea Britanie, Olanda și SUA, în vederea oferirii serviciilor de sănătate mintală cu sprijinul unei echipe multidisciplinare. Acest tip de tratament implică îmbinarea serviciilor moderne medicale cu cele sociale, astfel încât beneficiarii să se poată reintegra cât mai bine în societate.Proiectul „Suport pentru Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“ este implementat de Institutul de Sănătate Mintală și Adicții TRIMBOS din Olanda, cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Proiectul este implementat pe o durată de 4 ani, până în 2018. 

Articole similare