Publică un anunț
piatasud.md

Trei grădinițe pentru copii din raionul Cahul vor produce energie verde pentru propriul consum

Trei grădinițe pentru copii din raionul Cahul vor produce energie verde pentru propriul consum

Trei grădinițe pentru copii din raionul Cahul vor produce energie verde pentru propriul consum, grație proiectului Consolidarea măsurilor de adaptare la schimbările climatice în Rezervația biosferei ”Prutului de Jos”, finanțat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) cu fonduri ale Cooperării Austriece pentru Dezvoltare (ADC)” și implementat de către A.O. EcoContact, în parteneriat cu Centrul de Consultanță Ecologică Cahul.

Pe acoperișurile grădinițelor din satele Manta, Slobozia Mare și Giurgiulești au fost achiziționate, instalate și puse în funcțiune centrale electrice fotovoltaice (CEF) ”on-grid”, iar costul lucrărilor a constituit 80% din sursele financiare ale proiectului și 20% contribuția financiară a APL-urilor.

În funcție de consumul de energie electrică necesar instituțiilor preșcolare, pe acoperișurile acestora au fost instalate panouri ce variază între 44 și 52 de module, cu capacitatea între 24,20 kWp și 28,60 kWp.  Astfel, volumul de energie produs anual va varia între 30 599 kWh/an și 39 698 kWh/an. Semnificativă este și cifra reducerii emisiilor de CO2 datorită sistemelor electrice fotovoltaice, care însumează până la 13 350 kg anual.

În total, pentru realizarea celor  trei proiecte mari de infrastructură au fost investiți 92,333 EUR, sumă care se consideră că poate fi recuperată în aproximativ șapte ani.

Tatiana GĂLĂȚEANU, Primarul s.  Giurgiulești – „Una dintre cele mai importante instituții din satul nostru, grădinița pentru copii, a pășit în era sustenabilității, odată cu achiziționarea, instalarea și punerea în funcțiune a centralei electrice fotovoltaice (CEF) ”on-grid”. Această investiție remarcabilă constituită din grantul obținut din cadrul proiectului Consolidarea măsurilor de adaptare la schimbările climatice în Rezervația biosferei ”Prutului de Jos” în valoare de 80 %  și bugetul primăriei în valoare de 20 %, nu doar că ne asigură o sursă de energie curată și durabilă, ci are și un impact benefic asupra mediului înconjurător.”

Valentina CARASTAN, Primarul s.  Slobozia Mare – ”Proiectul de infrastructură implementat cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare și aportul semnificativ al A.O. EcoContact și Centrul de Consultanță Ecologică Cahul, reprezintă un exemplu concret de consolidare a măsurilor de adaptare la schimbările climatice și promovarea energiei regenerabile în comunitatea noastră. Totodată, contribuția primăriei la implementarea centralei electrice fotovoltaice este un exemplu elocvent al angajamentului nostru față de protecția mediului și promovarea unei dezvoltări durabile.”

Violeta HÎNCU, Primarul c. Manta – ”Energie de la Soare pentru generația viitoare” – o realizare de succes și confirmarea faptului că parteneriatul între primăria Manta, A O EcoContact și Centrul de Consultanță Ecologică Cahul poate genera soluții inovatoare și sustenabile pentru provocările climatice cu care ne confruntăm. Suntem recunoscători, în mod special, Agenției Austrice pentru Dezvoltare, finanțatorul proiectului, grație căruia reușim să construim un viitor mai verde pentru generațiile viitoare.”

Proiectul Consolidarea măsurilor de adaptare la schimbările climatice în Rezervația biosferei ”Prutului de Jos” este finanțat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) cu fonduri ale Cooperării Austriece pentru Dezvoltare (ADC)” și implementat de către A.O. EcoContact, în parteneriat cu Centrul de Consultanță Ecologică Cahul.

Articole similare