Publică un anunț
piatasud.md

UE a debursat 50 mln de euro Republicii Moldova în calitate de asistență macro-financiară

UE a debursat 50 mln de euro Republicii Moldova în calitate de asistență macro-financiară

Comisia Europeană, în numele Uniunii Europene, a debursat 50 de milioane de euro Republicii Moldova, în calitate de asistență macro-financiară (AMF). Această debursare face parte din pachetul de asistență macro-financiară de urgență în valoare de trei miliarde de euro pentru zece parteneri vizați de politica de extindere și de vecinătate, care are scopul de a-i ajuta să răspundă la consecințele economice generate de pandemia de COVID-19, transmite MOLDPRES.

Asistența AMF este oferită sub formă de împrumuturi în condiții avantajoase, reprezentând o manifestare concretă a solidarității UE cu partenerii săi.

”Sunt bucuros de faptul că Uniunea Europeană a debursat adițional 50 milioane de euro în calitate de sprijin financiar oferit Republici Moldova. Aceasta este o dovadă concretă a angajamentului asumat de UE pentru a ajuta Moldova să facă față impactului economic și social provocat de pandemia de COVID-19. Aceste mijloace, care au fost alocate în urma îndeplinirii angajamentelor de politici agreate, confirmă progresul realizat de Republica Moldova în implementarea măsurilor necesare pentru securizarea unui viitor mai stabil și mai prosper”, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul european pentru Economie. 

Debursarea primei tranșe de 50 de milioane de euro către Moldova din cadrul Programului AMF a avut loc în luna noiembrie 2020. „Moldova a realizat un progres remarcabil, reușind să îndeplinească condiționalitățile aferente politicilor agreate cu Uniunea Europeană pentru debursarea celei de-a doua și ultima tranșă în mărime de 50 milioane de euro, în cadrul actualului Program AMF COVID-19. Aceste condiții au inclus măsuri importante menite să îmbunătățească gestiunea finanțelor publice în sectorul sănătății, combaterea corupției, măsuri de consolidare a bunei guvernări și a statului de drept, precum și măsuri de ameliorare a mediului de afaceri”, indică un comunicat al Delegaţiei UE la Chişinău.

Comisia Europeană a anunţat că va continua să colaboreze îndeaproape cu ceilalți parteneri ai AMF în vederea implementării în timp util a programelor de politici convenite.

Articole similare