UE// Peste 20 de tineri din Cahul participă la Hackathon-ul Startup City Cahul. Premiul mare – 20 mii lei

Douăzeci de tineri din Cahul participă în aceste zile la Hackthon-ul Startup City Cahul în cadrul căruia vor încerca să-și dezvolte propria afacere. 

Timp de 3 zile, tinerii vor forma echipe și vor genera idei de afacere. Aceștia sunt susținuți și ghidați de către reprezentanții XY Partners, antreprenori, cu experiență. 

„Astăzi încercăm să generăm o idee de sturtup, o afacere nouă. Venim cu o propunere de creare a unei platforme în care elevii vor identifica profesori pentru lecțiile curiculare și extracuriculare. Anual, zeci de elevi absolvesc clasa 12-a sau clasa 9-a și e nevoie de lecții de pregătire pentru examene. Este o problemă de căutare și găsire a unui profesor bun. Din asta vrem să facem o afacere, să monetizăm chestia dată” ne-a declarat Radu, unul dintre Participanții la Hackathon.

Tinerii beneficiază de instruiri și mentorat din partea organizatorilor pentru a cizela ideea și a-i da șanse să devină realitate.

„Ideea noastră este o agenție de marketing. Ceea ce facem este promovarea clienților noștri prin intermediul diferitor instrumente: PR, brend, alte instrumente ca clientul nostru să iasă pe piață” ne spune Nichita, un alt participant. 

Trei cele mai bune idei de afacere vor primi premii bănești. Pentru primul loc vor fi oferiți 20 mii lei, iar premiul 2 și 3 – câte 10 mii de lei. Aceasta, potrivit organizatorilor, este un bonus care i-ar motiva pe tineri să lucreze mai departe la ideile lor de afaceri. 

„Noi, „XY” am fost selectați ca cei care organizează evenimentele și aduc tinerii din Cahul să învețe despre antreprenoriat, despre domeniile conexe și care ar fi oportunitățile să rămână acasă în Cahul, iar cei plecați să revină în țară. Noi aducem mentori, speakeri care au afaceri, experți în diverse domenii, să le ofere cât mai multei informații, impuls ca să rămână aici și să fondeze propria afacere” ne-a declarat Ana Lacază, XY Partners. 

Proiectul EU4Moldova: Startup City Cahul este finanțat de Uniunea Europeană, în parteneriat cu Suedia și este implementat de ATIC. 

A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.

Articole similare