Publică un anunț
piatasud.md

Ultimă oră! Tarifele pentru serviciile comunale în Cahul au fost anulate

Ultimă oră! Tarifele pentru serviciile comunale în Cahul au fost anulate

Astăzi, la ora 14:00, Curtea de Apel Cahul respinge apelul Consiliului Municipal Cahul și menține în vigoare hotărârea Judecătoriei Cahul din 5 mai 2023 prin care a fost anulată Decizia Consiliului Municipal Cahul din 21 iunie 2023.

Decizia este executorii din momentul emiterii, dar poate fi contestată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în decurs de 2 luni de la pronunțare.

Ce s-a întâmplat

Consilierii municipali au votat majorarea (ajustarea) tarifelor pentru serviciile comunale prestate de ÎM Gospodăria Comunal – Locativă Cahul în cadrul ședinței din 21 iunie 2022. 

Astfel, începând cu data de 01.07.2022, tarifele lunare pentru deservirea caselor de locuit de către Întreprinderea Municipală Gospodăria Comunal Locativă Cahul, după cum urmează: 

  • deservirea și întreținerea fondului locativ și a sistemelor interne de apeduct și canalizare – 1,55 lei/m2/lună;
  • chiria fondului locativ neprivatizat – 0,45 lei m/lună;
  • deservire ascensor – 22,70 lei/persoană/lună;
  • evacuarea și utilizarea gunoiului: sector comunal – 23,00 lei/persoană/lună; sector particular – 30,00 lei/persoană/lună, agenți economici – 323,00 lei/m3 (fără TVA); utilizarea gunoiului – 40,43 lei/m3.

La propunerea consilierului Vasile Vanțevici, veteranii de război vor primi scutirea de 50% la tarif, iar diferența va fi acoperită din profitul anual al întreprinderii. Totodată, au fost stabilite normele de acumulare a gunoiului de la obiectele obștești, întreprinderile de comerț și de menire social-culturală.

Transparența procesului decizional nu ar fi fost asigurată

În luna decembrie 2021, cu jumătate de an înainte de aprobare noilor tarife, ÎM Gospodăria Comunal – Locativă Cahul a organizat un eveniment la palatul Culturii, care era considerat audieri publice a proiectului de decizie.

CITEȘTE ȘI: Gospodăria Comunal Locativă solicită dublarea unor tarife pentru serviciile prestate

Decizia a fost contestată de OT Cahul al Cancelariei de Stat, principalul motiv invocat fiind nerespectarea legislației privind transparența procesului de asigurare a transparenței în procesul decizional, nu a respectat procedura de consultare publică.

În luna mai 2023, Judecătoria Cahul emite hotărârea prin care anulează decizia Consiliului municipal Cahul. Potrivit hotărârii judecătorești, tarifele noi sunt anulate, iar reieșind din faptul că și tarifele aprobate în 2017 și 2011 au fost anulate prin instanță, ar urma să se revină la tarifele aprobate tocmai în 2010.

Ce urmează

Atribuții pentru asigurarea politicilor în domeniul managementului deșeurilor are în exclusivitate Consiliul municipal Cahul. Astfel, La următoarea ședință a Consiliului Municipal care va avea loc pe 21 decembrie 2023, acest subiect ar putea fi abordat și identificată o soluție.

Totodată, dat fiind faptul că hotărârea instanței este executorie, plata cetățenilor pentru serviciile de salubrizare ar urma să fie recalculate, ori facturarea populației la tarifele deja anulate ar reprezenta un abuz.

CITEȘTE ȘI: Ultima oră: Cahulenii ar putea un an de zile să nu achite pentru serviciile comunale

Articole similare