Publică un anunț
piatasud.md

Ultima ședință a Consiliului Municipal Cahul – rapoarte ale Întreprinderilor Municipale și milioane pentru proiecte

Ultima ședință a Consiliului Municipal Cahul – rapoarte ale Întreprinderilor Municipale și milioane pentru proiecte

Pentru data de 4 iunie a fost anunțată convocarea ședinței ordinare a Consiliului municipal Cahul, pe ordinea de zi figurând 33 de chestiuni.

Ședința a fost convocată în sala mare de spectacole a Palatului Culturii din mun. Cahul. ședința Consiliului municipal a fost transmisă live pagina de facebook a ziuadeazi.md.

În cele ce urmează vom încerca să prezentăm cele mai importante decizii aprobate la ace ședință de către aleșii locali.

COVID-19: Unii agenți economici au fost scutiți de taxe locale

În cadrul acestei ședințe, consilierii municipali au analizat propunerea de a scuti de plata anumitor impozite locale unii agenți economici care și-au sistat activitatea pe parcursul perioadei de urgență anunțată în Republica Moldova.

Astfel, potrivit deciziei nr. 4/2(6/2) din 4 iunie 2020, se acordă scutiri pentru perioada efectiv sistată, agenților economici din mun. Cahul care nu au activat mai mult de 15 zile, pentru următoarele taxe: Taxa de Piață; Taxa pentru prestarea serviciilor auto de călători și taxa pentru unități comerciale și/sau prestări servicii.

Potrivit deciziei aprobate, veniturile ratate la bugetul local, drept efect a deciziei date urmează să fie acoperite din sursele alocate de la bugetul de stat. Totodată, se recomandă administrației ÎM Piața Centrală Cahul să scutească agenții economici ce activează pe teritoriul pieței de taxele de piață și plățile pentru locațiune, pe perioada sistării activității.

De asemenea, aparatul primăriei urmează să analizeze modul de executare a bugetului și să asigure echilibrarea cheltuielilor, în cazul în care veniturile la buget vor fi diminuate.   

Alocări de milioane pentru cofinanțarea proiectelor

Alte 2 decizii de importanță majoră au fost aprobate de către Consiliul municipal la ședința în cauză. Deciziile prevăd alocarea de bani publici pentru cofinanțarea proiectelor de mari de investiții în mun. Cahul.

Potrivit proiectului de decizie nr. 4/4(6/4) din 4 iunie 2020  Consiliul municipal își asumă obligația de  a aloca circa 2 milioane de lei din bugetul mun. Cahul la realizarea proiectului „Renovarea parcului Central „Grigore Vieru” din Cahul”, a cărui valoare estimativă totală este de 12,4 milioane de lei.

Prin decizia nr. 4/5(6/5) din 4 iunie 2020, Consiliul municipal Cahul își asumă obligația de a aloca din bugetul mun. Cahul contribuția de aproximativ 4 milioane lei sau puțin peste 202 mii EUR ce constituie 55% din suma totală a investițiilor la realizarea proiectului „Renovarea grădiniței de copii nr. 8 Prichindel din Cahul”. Suma totală estimativă a proiectului este de puțin peste 7,2 milioane lei, sau puțin peste 367 mii EURO.

Ambele proiecte de investiții sunt parte a Programului „EU4Moldova – Regiuni-cheie” finanțat de Uniunea Europeană. Programul are o durată de 5 ani de zile, vizează municipiile Cahul, Ungheni și localitățile învecinate, iar suma totală a investițiilor depășește 23 milioane de Euro.        

Noi numiri în funcții

Şedința Consiliului municipal a fost marcată şi de 3 numiri în funcții cheie. Astfel, Consilierii municipali Cahul au numit-o pe Stella Bădin în funcția de viceprimar al mun. Cahul (nr. 4/6 (6/6) din iunie 2020), dar şi 2 Președinți ai Consiliilor de administrare a S.A.„Apa-Canal Cahul” și S.A. ,Rețele Termice Cahul”.

Consilierii municipali Cahul au numit in funcția de Preşedinte al Consiliului de Administrare a S.A. „Apă-Canal Cahul” pe domnul Jilteanu Leonid, membru al fracțiunii „Acum pentru Cahul”.

În funcția de Președinte al Consiliului de Administrare a S.A. „Rețele Termice Cahul” pe domnul Osadcenco Evghenii, membru al fracțiunii PSRM în Consiliul municipal Cahul.

De menţionat că la una din ultimele şedinţe a Consiliului municipal Cahul, aleşii locali au numit membrii consiliilor de administrare a întreprinderilor în cauză, iar președintele a fost ales din rândul consilierilor delegați în consiliile de administrare.

Întreprinderile municipale și cele fondate de Consiliu – la raport

În cadrul şedinței din 4 iunie au fost audiate și raporturile de activitate a întreprinderilor municipale şi a societăților fondate de Consiliul municipal Cahul. Rapoartele de activitatea sunt prezentate de către administratorii întreprinderilor, acestea fiind doar audiate.

În cadrul şedinței, consilierii municipali Cahul pot acorda întrebări și solicita clarificări pe seama rapoartelor prezentate. Vedeți mai jos toate rapoartele întreprinderilor municipale și societăților pe acțiuni audiate în ședința Consiliului.

Raportul de activitate a S.A.,Apă-Canal Cahul”

Raportul de activitate a Î.M. Gospodăria Comunal-Locativă Cahul

Raportul de activitate a Î.M. Construcția drumurilor și spațiului locativ Cahul

Raportul de activitate a Î.M. Piața Centrală Cahul

Raportul de activitate a I.M. Biroul de proiectare de pe lângă Arhitectul şef a municipiului Cahul.

Raportul de activitate a I.M. Centrul sănătății femeii  „Virginia”

De menționat că raportul de activitate a S.A. „Rețele Termice Cahul” nu figurează în lista celor audiate de Consiliul municipal Cahul. Articolul este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Creșterea gradului de transparență a Primăriei și a Consiliul municipal Cahul” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Articole similare