Publică un anunț
piatasud.md

Un caz de pestă porcină la un mistreț identificat în raionul Cahul

Un caz de pestă porcină la un mistreț identificat în raionul Cahul

Rabia și pesta porcină au afectat câteva raioane: Raportul ANSA

Trei animale s-au îmbolnăvit de rabie în Republica Moldova în ultima săptămână a lunii noiembrie: un câine, o pisică și o bovină. Pesta porcină africană este o altă molimă ce-i ține în stare de alertă pe gospodari și pe inspectorii sanitar-veterinari.

Trei cazuri pozitive de rabie, confirmate în secţia virusologie, au fost înregistrate de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) în perioada 22 – 30 noiembrie.

Au turbat un câine în raionul Ceadâr-Lunga, o pisică în raionul Rezina și o bovină în raionul Râșcani.

Reamintim, Republica Moldova ocupă locul doi în Europa după numărul cazurilor de turbare, astfel încât riscurile pentru oameni sunt iminente și permanente.

Omul se poate îmbolnăvi de rabie și după contactul cu saliva unui animal bolnav, nu neapărat după ce este mușcat de acesta. Animalele de pe lângă casă se pot contamina cu virusul rabiei de la animalele sălbatice – vulpi, dihori – care intră în curte.Vaccinul antirabic este eficient, dar trebuie administrat preventiv sau în primele 24 de ore de după mușcătura animalului bolnav de rabie sau contactul cu acesta.

Rabia poate fi prevenită, dar odată instalată în organismul uman boala este mortală. Vara aceasta, un băiat de 11 ani a murit de rabie în Republica Moldova. În 2002, un copil a murit de rabie în raionul Drochia, iar în 2016 a decedat din cauza aceleiași boli un bărbat din raionul Căușeni. 
În același interval, 22 – 30 noiembrie curent, ANSA a constatat două cazuri de pesta porcină africană.

S-au îmbolnăvit porci domestici în localitatea Sărata Galbenă, raionul Hâncești și un mistreț în raionul Cahul, în sectorul forestier Flămânda („Manta – V”).

Riscul contaminării porcilor cu pesta porcină africană este sporit în Republica Moldova. Acest fapt le-a fost pus în vedere administratorilor piețelor agroalimentare din Chișinău de conducerea ANSA, într-o ședință convocată pe 15 noiembrie.

Administratorii piețelor au fost avertizați să monitorizeze cu strictețe calitatea cărnii de porc ce ajunge pe tarabe.

Cetățenii Republicii Moldova mai sunt avertizați de ANSA să nu încerce să introducă pe teritoriul Republicii Moldova produse alimentare din carne de porc din țările vecine, pentru că acestea vor fi confiscate la frontieră și distruse, „din motivul riscului pe care îl reprezintă”.

Sursa: sputnik.md

Articole similare