Publică un anunț
piatasud.md

Un ex-șef din cadrul INI SUD și un inspector , reținuți după o urmărire ca-n filme. Se presupune că făceau contrabandă cu țigări și alcool /VIDEO

Un ex-șef din cadrul INI SUD și un inspector , reținuți după o urmărire ca-n filme. Se presupune că făceau contrabandă cu țigări și alcool /VIDEO

Ofițerii INI  și angajații INSP, cu suportul BPDS„Fulger”, sub conducerea PCCOCS, anunță reținerea unui fost șef de direcție al INI de la Sud și a unui actual inspector INSP și o captură de aproape două milioane de țigări și circa jumătate tonă de alcool etilic.

Urmărire ca în filme

Operațiunea este o continuare a episodului de reținere a 3,8 milioane țigări de contrabandă, cu rețineri la Vulcănești, în vara lui 2022. În luna octombrie a aceluiași an, procurorii PCCOCS au anunțat și trimiterea în judecată a primului dosar. Cei doi vizați acum sunt parte a aceluiași grup criminal organizat, iar în dimineața de sâmbăta 23 decembrie 2023 aceștia conduceau separat un microbuz și o mașină cu rol de protecție ca antemergător. Microbuzul urma să fie reținut de un echipaj al Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) de pe traseul Leova-Cahul, urmare a informației parvenite de la INI, care l-au și oprit. Atunci, șoferul a declarat că este și el ofițer al INSP și a refuzat să deschidă portbagajul. Acesta nu s-a conformat chiar dacă inspectorii echipajului au insistat, iar drept reacție, șoferul a pornit microbuzul, în încercarea să dea bir cu fugiții.

Atunci, echipajul a pornit urmărirea microbuzului, iar fostul șef de circa 10 ani al Inspectoratului Național de Investigații (INI) de la Sud de la volanul mașinii care însoțea microbuzul a intervenit în forță, cu scopul ca să împiedice echipajul INSP de la reținerea complicelui. După circa o oră de urmărire, fostul șef regional al INI a accidentat mașina echipajului INSP, care a derapat de pe traseu cu deteriorări grave, astfel încât a fost neutralizată.

Rețineri și percheziții: 1,2 milioane țigări în microbuz, altele în depozit, inclusiv alcool

În continuare, au sosit alte echipe ale INSP care l-au reținut pe fostul șef regional al INI, iar microbuzul și șoferul acestuia au fost reținuți în împrejurimile Comratului, după sesizarea inspectoratelor de poliție din regiune. Din microbuz au fost ridicate 1,2 milioane de țigări, de diferite mărci, camuflate cu cutii goale de banane. Ambii au fost conduși pentru audieri, la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), iar acum continuă să fie în custodia statului, pentru 72 de ore. După cercetarea probelor, urmează ca procurorii PCCOCS să determine necesitatea solicitării arestului preventiv, în fața Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, timp în care acestora le este garantată prezumția nevinovăției potrivit legii.

Au urmat percheziții și la un depozit al acestora și al grupului infracțional din care fac parte, de unde au fost ridicate și circa 500 litri de alcool etilic și alte 700.000 de țigări. Potrivit materialelor dosarului penal, grupul infracțional prin contrabandă aducea în Moldova alcool (spirt) pe care ulterior îl depozita, îmbutelia și îl transporta prin linia verde a frontierei de stat în Ucraina (majoritar prin Sudul țării). Totodată, grupul criminal organizat era specializat și în contrabanda cu țigări din Moldova în Ucraina și România de o perioadă îndelungată.

Urmărirea penală continuă privind aceste fapte de contrabandă cu mărfuri accizate, în vederea tragerii la răspundere a tuturor membrilor grupului criminal organizat.

Articole similare