Publică un anunț
piatasud.md

Un nou proiect de promovare a alfabetizări media și dezvoltării gândirii critice prin intermediul inclusiv a filmelor documentare a fost lansat în regiunea Cahul

Un nou proiect de promovare a alfabetizări media și dezvoltării gândirii critice prin intermediul inclusiv a filmelor documentare a fost lansat în regiunea Cahul

Proiectul ”Reziliența societății civile și răspunsul mass media la războiul din Ucraina” are drept scop dezvoltarea gândirii critice față de fenomenul propagandei mediatice, promovarea unei culturi de detectare a informației părtinitoare din mass-media tipărită sau cea online.

Activitățile sunt destinate atât tinerilor, cât și adulților din regiunea de sud a țării și se bazează pe un program de instruire compus dintr-un curs teoretico-practic ce are menirea să sporească gradul de alfabetizare media și să dezvolte gândirea critică, și dintr-o serie de filme documentare inedite.

Proiectul este implementat de către Centrul Regional de Dezvoltare Comunitară din mun. Cahul, iar la moment are deja realizate o serie de activități cum ar fi: 

  • Crearea Clubului Media din Cahul și parcurgerea seriei de instruiri privind dezvoltarea gândirii critice. În cadrul acestor cursuri, tinerii au posibilitatea să se familiarizeze cu noțiunile legate de mass-media și social media, precum și echo-chamber, bubble, bot, trolling, click-bait, deepfake, fake-news etc; să poarte discuții legate de tehnologiile utilizate cu scop propagandistic, diferite tipuri de conținut media, dar și multe altele.
  • Semnarea acordurilor de colaborare cu instituțiile publice din localitățile din regiunea de sud a țării pentru a putea orienta forțele comune în scopul stăvilirii proceselor de dezinformare;
  • Promovarea Caravanei Filmelor Documentare prin intermediul căreia sunt proiectate o serie de filme documentare în instituțiile publice din regiunea de sud în vederea educării cetățenilor în spiritul gândirii critice;
  • Vizite de studiu la instituții media și întâlniri cu jurnaliști locali pentru a afla din prima sursă cum se lucrează în teren în special în contextul fluxului mare de informații false.

Toate acestea inclusiv vor contribui la dezvoltarea unei culturi informaționale ridicate în rândul tinerei generații, creșterea gradului de conștientizare a tinerilor și profesorilor cu privire la consecințele distribuirii unei informații eronate, permiterea înțelegerii mai vaste cu privire la rolul pe care îl are mass-media în viața noastră.

De asemenea, acest proiect contribuie la înțelegerea procesului de lucru a dezinformării în mediul online, fie prin intermediul mass-mediei, fie prin utilizarea rețelelor sociale de către diferiți utilizatori.

„Suntem încrezători că acest proiect de promovare a Alfabetizării Media în rândul tinerilor din regiunea de sud, va contribui la dezvoltarea unui spirit civic integru, unui mod de gândire critic, promovând documentarea informației din mai multe surse veridice, dar nu în ultimul rând va fi un impuls în lupta împotriva propagandei și manipulării informaționale, răspândirii unor idei ce favorizează anumite interese, persoane sau partide politice. Acești tineri, reprezintă viitorul nostru, ei vor servi drept exemplu pentru societatea civilă dar și pentru semenii lor prin corectitudinea, gândirea, și educația  media de care vor da dovadă, fiind promotori ai gândirii critice și securității informaționale în regiunea Cahul” a menționat Irina Bejan, directoarea executivă a Centrului Regional de Dezvoltare Comunitară.

Activitatea a fost organizată în cadrul proiectului regional „Reziliența societății civile și răspunsul mass-media la războiul din Ucraina”, finanțat de Uniunea Europeană/ European Union in the Republic of Moldova  și implementat în parteneriat cu Prague Civil Society Centre  și Netherlands Helsinki Committee.

 A.O. Centrul Regional de Dezvoltare Comunitară din mun. Cahul este beneficiar al acestui program și implementează proiectul „Alfabetizare Media”.

Articole similare