Publică un anunț
piatasud.md

Un șef de direcție din cadrul CR Cahul cercetat de ANI pentru conflicte de interese

Un șef de direcție din cadrul CR Cahul cercetat de ANI pentru conflicte de interese

În săptămâna 09 -13 august 2021, ANI a inițiat nouă controale pe avere. Astfel, în șase proceduri de control sunt vizați procurori din cadrul Procuraturii Generale, Procuraturii Chișinău, Căușeni și Ungheni.

În alte anchete pe avere figurează trei judecători, doi sunt de la Curtea de Apel Chișinău și un magistrat de la Judecătoria Ungheni. Investigațiile pe avere au fost pornite în baza a două anchete jurnalistice, dar și a sesizărilor din oficiu, care au fost semnate de inspectorii de integritate după verificarea obligatorie a declarațiilor de avere și interese personale pentru anul 2020. 

Totodată, prin sistemul e-Integritate au fost distribuite aleatoriu inspectorilor de integritate – 101  declarațiile de avere și interese personale pentru anul 2020 ale deputaților din legislatura precedentă. Dacă în procesul de examinare a declarațiilor de avere și interese personale vor fi descoperite bănuieli rezonabile de încălcare a legislației, ANI va iniția proceduri de control a averii sau cauze contravenționale pe numele acestora.

Inspectoratul de Integritate al ANI  a inițiat și un control asupra unui posibil  conflict de interese admis de directorul unei instituții publice din subordinea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Săptămâna trecută, au fost stabilite opt încălcări ale legii ANI. În cinci acte de constatare au fost identificate conflicte de interese săvârșite de un fost președinte de raion,  un fost director de Centrul de Sănătate dintr-o  suburbie a capitalei, un fost director a unei întreprinderi municipale din Anenii Noi, un consilier din Consiliul local Cricova, Chișinău și un șef de direcție din cadrul Consiliului raional Cahul. În trei constatări pe avere, figurează un membru CNPF și câte un funcționar public din cadrul Curții de Apel Chișinău și Primăriei municipiul Chișinău. Actele de constatare vor fi publicate pe pagina web a ANI.

Pe numele unuia dintre judecătorii Curții de Apel Chișinău, în privința căruia a fost inițiată procedură de control a averii, a fost pornită și o cauză contravențională pentru nedepunerii declarației de avere și interese personale. Pe aceeași faptă au fost inițiate proceduri contravenționale și pe numele a trei consilieri locali din raionul Drochia și a unui funcționar din cadrul Primăriei Cricova, municipiul Chișinău.La fel, și un consilier din Consiliul raional Hâncești riscă o amendă. Acesta ar fi depus tardiv declarația de avere și interese personale, fiind inițiată o procedură contravențională în acest sens.

Trei primari din raioanele Râșcani, Dubăsari și Hâncești s-au conformat prevederilor legale și au declarat câte un conflict de interese la ANI. 

Juriștii ANI au apărat actele de constatare în trei ședințe de judecată. Iar, reprezentanții ANI au organizat o instruire pentru 60 de subiecți din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, deputați și asistenți. Suplimentar,  au fost  acordate circa 71 de consultații telefonice, dintre care 13 apeluri la Linia instituțională de informare.

Articole similare