Publică un anunț
piatasud.md

Uniunea Europeană susține creșterea economică a șapte localități din Republica Moldova, inclusiv municipiul Cahul, prin asistență financiară de 2.6 milioane euro

Uniunea Europeană susține creșterea economică a șapte localități din Republica Moldova, inclusiv municipiul Cahul, prin asistență financiară de 2.6 milioane euro

Cu susținerea UE, cetățenii din șapte localități vor beneficia de dezvoltare economică, socială și culturală, de sporire a nivelului de bunăstare și a calității vieții la nivel de comunitate

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, alături de reprezentanți ai Guvernului și PNUD, au găzduit astăzi, 22 decembrie, ceremonia de acordare a granturilor pentru șapte primării din Republica Moldova în cadrul Inițiativei ”Primarii pentru Creștere Economică” (M4EG), finanțată de UE. Granturile constituie un sprijin considerabil pentru creșterea economică a localităților și crearea locurilor de muncă la nivel local prin implementarea abordărilor inovatoare și a soluțiilor adaptate la nivel local.

Granturile sunt acordate pentru șapte localități în baza unui proces de aplicare riguros și a unei selecții competitive, organizate între țările Parteneriatului Estic. Sprijinul total al Inițiativei ”Primarii pentru Creștere Economică” pentru șapte autorități publice locale (APL) din Republica Moldova constituie  2.915.533,00 EUR, din care 2.595.829,00 EUR sunt oferiți de Uniunea Europeană și 319.719,00 EUR reprezintă contribuția autorităților publice locale.

„Crearea locurilor de muncă la nivel local și generarea oportunităților economice în toate regiunile Republicii Moldova este esențială pentru creșterea nivelului de trai al cetățenilor. Uniunea Europeană a oferit acest sprijin de 2.6 milioane de euro în beneficiul a șapte regiuni din Republica Moldova. Prin intermediul inițiativei “Primarii pentru Creștere Economică” UE contribuie la identificarea unor soluții progresive și adaptate pentru a răspunde provocărilor ce țin de dezvoltare. Acestea vor asigura abordări inovatoare pentru o redresare economică incluzivă și din perspectivă ecologică, precum proiectele care vor sprijini construcția unei piețe regionale agricole la Șoldănești și a unui centru agricol eficient din punct de vedere energetic la Căușeni. De asemenea, se va acorda asistență pentru implementarea soluțiilor ecologice de promovare a turismului în regiunea Ungheni și crearea unui centru de sprijinire a afacerilor în satul Cărpineni, alături de alte inițiative similare”, a menționat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Patru APL-uri – Căușeni, Cărpineni, Șoldănești și Ungheni – au semnat un contract pentru a livra rezultate tangibile pentru cetățenii locali, în rezultatul apelului pentru propuneri de „proiecte-pilot” din prima etapă a programului, lansat în februarie 2021, care a constat în depunerea de către autoritățile locale a unei propuneri de proiect pentru finanțare. Totodată, trei municipalități – Cahul, Călărași și Ceadâr-Lunga – au primit certificate de grant, în rezultatul apelului de propuneri „Portofoliu și Inovare”, lansat în iunie 2021. Aceste trei localități vor trece prin procesul de transformare municipală, fiind asistate pe parcurs cu sprijin financiar din partea UE. Acordarea certificatelor de grant le permite primăriilor să înceapă lucrările de identificare a nevoilor locale specifice și a soluțiilor adaptate la nivel local, care vizează creșterea economică, crearea noilor locuri de muncă prin abordare și expertiză inovatoare, precum și transformarea și modernizarea localităților. Aceste abordări noi vor include preluarea inovațiilor și a descoperirilor, construirea unor parteneriate bazate pe încredere, onestitate și deschidere, studierea și împărtășirea celor mai bune practici, raportarea periodică a progresului obținut. Primăriile vor implementa propunerile de proiecte și vor beneficia de asistență în perioada 2021–2024.

„Dezvoltarea locală, de rând cu creșterea economică și deschiderea noilor locuri de muncă, combaterea corupției și reforma justiției, sunt priorități de bază ale Guvernului pe care îl conduc. Sunt convinsă că țara noastră are un potențial enorm de dezvoltare economică și socială pe care vom încerca să-l valorificăm la maximum”, a evidențiat Natalia Gavrilița, Prim-Ministrul Republicii Moldova.

Inițiativa M4EG este concepută pentru primăriile care s-au angajat să își îndeplinească obligațiile asumate, să respecte cerințele și să demonstreze progrese, toate acestea în beneficiul locuitorilor localităților respective. Scopul Inițiativei este ca, prin colaborare strânsă cu administrațiile locale, să identifice și să dezvolte campioni locali ai dezvoltării economice și să-și împărtășească experiența.

Sperăm ca, până la sfârșitul Inițiativei M4EG în anul 2024, membrii noștri să stabilească parteneriate cu alte orașe, să se conecteze la rețelele relevante și să se angajeze activ în elaborarea portofoliului pentru a stimula dezvoltarea ecosistemului antreprenorial, a inovației și crearea unor comunități puternice, utilizând stimulentele, finanțarea și oportunitățile de educație oferite de Inițiativă”, a menționat Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Inițiativa „Primarii pentru Creștere Economică” propune o abordare a gestionării dezvoltării economice locale care în ultimele trei decenii s-a dovedit a fi de mare valoare în întreaga lume, în special în Uniunea Europeană.

Articole similare