Publică un anunț
piatasud.md

V. Ioniță a explicat ce a cauzat scăderea bruscă a exporturilor moldovenești

V. Ioniță a explicat ce a cauzat scăderea bruscă a exporturilor moldovenești
© Imagine simbol

Exporturile moldovenești scad pentru al 5-lea trimestru consecutiv, iar în ultimele două trimestre înregistrăm o accelerare a căderii. O spune analistul economic Veaceslav Ioniță, care a menționat că, în trimestrul II, ele au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 3 ani și au constituit 859 milioane dolari, sau cu 30% mai puțin decît maxima istorică înregistrată în trimestrul II din 2022.

Ioniță mai spune că, în valoare anuală, exporturile au scăzut pînă la 3,78 miliarde dolari sau cu 558 milioane dolari, decît maxima înregistrată la începutul anului 2023, transmite newtv.md.

Evoluția exporturilor este ca o hîrtie de turnesol, care cel mai bine denotă starea lucrurilor din economie. De fapt economia transmitea semne de îngrijorarea încă din 2022, dar efectele economice ale războiului din Ucraina și creșterea virtuală a exporturilor au debusolat pe mulți si a creat o iluzie de normalitate, acum însă totul se developează și arată cît se poate de clar prin ce criză continuă să treacă economia noastră”, a precizat expertul economic.

Veaceslav Ioniță a explicat că scăderea dramatică a exporturilor moldovenești este cauzată de 3 factori de bază, dintre care incapacitatea Moldovei de a deveni un centru de tranzit pentru mărfurile din Ucraina.

De fapt creșterea din 2022 a fost determinată în mare parte de fluxul de mărfuri din și înspre Ucraina. Însă acum noi practic am ratat această oportunitate, ucrainenii se descurcă și fără noi, iar mărfurile lor ocolesc din ce în ce mai tare Moldova”, a spus expertul.

Al doilea factor, potrivit lui Ioniță, este scăderea exporturilor de produse agricole: „Roada din 2021 a avut un impact fără precedent în creșterea exporturilor din 2022, dar și menținerea lor la un nivel ridicat în 2023. Acum însă înregistrăm o scădere a acestor exporturi„.

Analistul spune că al treilea motiv ar fi economia slabă, fără capacitatea de a asigura creșterea sustenabilă în careva domenii: „Starea deplorabilă din industrie și dezvoltarea modestă a agriculturii, au un impact clar asupra exporturilor noastre, fapt demonstrat și de evoluțiile din ultimele 5 trimestre”.

Articole similare