Publică un anunț
piatasud.md

Vadim Ivanov: Satul moldovenesc are viitor! Suntem un popor care muncește cu răbdare și puțin câte puțin vom avea sate cu care ne vom mândri

Vadim Ivanov: Satul moldovenesc are viitor!  Suntem un popor care muncește cu răbdare și puțin câte puțin vom avea sate cu care ne vom mândri

Anul acesta, în Moldova urmează să fie organizate Alegeri Locale Generale. Aleșii locali din 2019 sunt practic la final de mandat, un mandat plin de provocări și incertitudini. Am abordat primarii și primărițele din raionul Cahul pentru a afla cum au trecut acești ani, ce s-a reușit de făcut și ce nu. Interlocutorul de astăzi este  Vadim Ivanov primarul comunei Găvănoasa, raionul Cahul.  

Pentru dumneavoastră, ce înseamnă să fii primar?

Pentru mine a fi Primar înseamnă a depune toate eforturile pentru a rezolva problemele și doleanțele oamenilor din localitatea pe care o reprezint.

Domnul Primar, cu ce așteptări ați început mandatul în anul 2019?

Desigur așteptările sunt întotdeauna foarte mari, de la începutul mandatului, din 2019 mi-am propus drept scop să pot realiza ceea ce am promis oamenilor, dar și să pot finisa proiectele inițiate în mandatul precedent.

Mandatul dumneavoastră a fost marcat de pandemia COVID -19, acum criză energetică și război la graniță. Ce v-a reușit în acești 3 ani? 

COVID – 19 ne-a dat bătăi de cap tuturor, a băgat frica în oameni. Desigur am avut multe impedimente în activitatea noastră, am fost limitați la acțiuni, multe planuri au fost modificate, amânate sau chiar anulate.

Acum criza energetică a mai venit sau au adus-o, ne este foarte greu, deoarece prin intermediul Primăriilor este impusă implementarea unor proiecte anticriză și desigur toate frustrările oamenilor din localitate suntem nevoiți să le suportăm noi, cei de pe loc.

Pe parcursul a 3 ani am încercat să realizăm ceea ce defapt își doresc locuitorii, efectuăm sondaje, colectăm opiniile locuitorilor din diferite regiuni sau mahale ale comunei și în baza celor acumulate facem și planurile.

De exemplu, majoritatea locuitorilor din satul Nicolaevca au solicitat podețe de trecere peste râulețul Cahul, spre satul Găvănoasa, acest proiect  a fost selectat  pentru 2022 și desigur și realizat deja. Astfel, sunt toți mulțumiți, consider că omul unde locuiește știe mai bine de ce are el nevoie, mai mult de atât, cred absolut  greșit să considerăm că știm ce trebuie pentru oameni.

Care sunt principalele probleme ale localității pe care o conduceți?

Principala problemă pentru localitatea noastră este lipsa rețelei de alimentare cu apă potabilă, este cea mai gravă problemă, din păcate și realizarea acestui proiect este condiționată de mai mulți factori și actori implicați în process.

Desigur și drumurile sunt o problemă, reparăm în fiecare an câte puțin, dar reflectat la lungimea drumurilor locale de 26 km, intervenția pe care avem puterea să o facem este puțin considerabilă.

Ce vreți să reușiți să faceți până la finalul acestui mandat? 

Până la finalul acestui mandate aș fi fericit dacă vor începe lucrările pentru aprovizionare cu apă potabilă.

În rest vom mai repara o porțiune de drum, sper să implementăm cu succes proiectul Satul European, este vorba de Dotarea cu echipamente și utilaj a Gimnaziului – Grădiniță ”Igor Crețu”. Îmi doresc mult să pot accesa un grant pentru instalarea panourilor fotovoltaice, ne-ar permite să alimentăm cu energie verde 3 obiecte (Primărie, Casa de Cultură și Gimnaziului – Grădiniță ”Igor Crețu”.)

Vrem să reușim să instalăm iluminat stradal pe trecerile dintre satele Nicolaevca și Găvănoasa, planific montarea felinarelor cu baterie solară.

Cum trebuie să fie relația dintre un primar bun și comunitate? 

Care este oare definiția unui primar bun?…

Orice primar trebuie să asculte părerea oamenilor din comunitate, indiferent de dispoziție, chiar dacă are sau nu dreptate. Să depună efort pentru a soluționa nevoile oamenilor sau dacă nu îi sta în putere de a îndruma unde poate apela pentru ajutor.

Majoritatea oamenilor din localitate cand se confruntă cu o problemă apelează la primărie, de aceea receptivitatea de care dă dovadă primarul crează relația dintre primar și comunitate.

Consider că trebuie să fie înțelegător, creativ, gospodar și omenos, să iubească tare mult oamenii și satul unde este primar. 

Cine vă susține în munca pe care o faceți? 

Mă susține echipa din Primărie în primul rând, dar și oamenii din localitate care vin cu diferite propuneri și idei, și cei carea chiar pun umărul pentru a realiza proiectele noastre comune.

Cine sau ce vă încurcă să vă atingeți obiectivele propuse? Cum se pot elimina sau diminua aceste influențe?

Sunt foarte multe de discutat la acest capitol. În primul rând, suntem limitați în resurse financiare pentru a ne atinge obiectivele propuse.

În aceeași ordine de idei, salariile joase, este un impediment pentru a forma o echipă din profesioniști, sau cel puțin de a putea avea specialiștii necesari pentru activitate, la moment avem funcții vacante la care nu dorește nimeni să participe.

Schimbările frecvente în legislația RM, creează un impediment în activitate. Stabilitatea este foarte importantă.

Nu în ultimul rând și instituțiile statului care, după mine, ar trebui să ne ușureze activitate, se ne susțină în ceea ce facem, deoarece noi lucrăm pentru cetățeni și cu cetățenii, dar ei din păcate se comportă cu Administrația locală parcă am fi în subordinea lor.

Pe parcursul anilor de primar mi-am dat seama că legile și Hotărârile de Guvern, diferite Regulamente se adoptă și se fac din prisma situației din Chișinău, mai departe de capitală nu vede nimeni nimic. 

Se pot elimina aceste influențe și impedimente, atunci cand va fi auzită vocea Primarilor, care este vocea cetățenilor noștri, dar din păcate țara este condusă de principiul, noi vă ascultăm, vă întrebăm, dar facem așa cum am hotărât deja.

Ce ar trebuie de schimbat pentru ca o localitate rurală să se dezvolte mai eficient, mai activ, mai repede? 

În primul rând descentralizare financiară a Administrațiilor locale, să avem independență financiară, să putem crea infrastructură și condiții pentru investitori.

Crearea diferitor privilegii pentru investitori, care vor să deschidă afaceri în localitățile rurale. Astfel vor avea loc de muncă oamenii în localitatea de baștină. Ar trebui reformat sistemul de învățământ din localitățile rurale, să poată fi competitiv cu cel de la oraș. Serviciile medicale calitative să poată fi accesate ușor și în cel mai scurt timp.

Cred că este ceea ce dorește  un locuitor din sat, să aibă un loc de muncă bine plătit, copii lor să beneficieze învățământ calitativ și să se simtă în siguranță atunci cînd au probleme cu sănătatea, atunci vom avea energie și dorință pentru activități culturale, sportive, agreement etc.

Cum credeți, ce viitor are satul moldovenesc? 

Satul moldovenesc are viitor, poate nu toate, dar majoritatea se vor dezvolta, deoarece suntem aproape de Europa, avem de unde să ne inspirăm și totuși suntem un popor care muncește, puțin câte puțin, cu răbdare, vom avea sate cu care ne vom mândri în toată lumea. 

Articole similare