Publică un anunț
piatasud.md

Vasile Rotaru: Pacientele erau nevoite să plece la Chișinău, pentru a face o investigare a colului uterin. Acum însă, aceste servicii vor fi accesibile și în Cahul

Vasile Rotaru: Pacientele erau nevoite să plece la Chișinău, pentru a face o investigare a colului uterin. Acum însă, aceste servicii vor fi accesibile și în Cahul

12 instituții medicale din Republica Moldova au fost dotate cu echipament performat de diagnosticare a cancerului de col uterin. Centrul de referință în colposcopie va fi la Institutul Mamei și Copilului, care va oferi sprijin metodologic. Suma investițiilor pentru crearea Rețelei naționale de colposcopie este de 635 de mii de dolari. Proiectul de dotare și procurare a echipamentul a fost inițiat și implementat de Fondul ONU pentru Populație.

NIGINA ABASZADA, reprezentant UNFPA în Republica Moldova: „Modernizarea acestor centre reprezintă o schimbare în modul în care abordăm acest gen de maladie. Ține nu doar de depistare, dar și de diagnosticarea timpurie. Este un efort de comunitate în care sunt implicați mai mulți actori, inclusiv profesioniști din domeniul sănătății.”

Până acum, femeile așteptau două săptămâni sau mai mult, pentru a putea face astfel de investigații, afirmă responsabilii de proiect, transmite jurnal.md

DIANA VĂLUȚĂ, șef unitate, Institutul Mamei și Copilului: „Cel mai important fapt este că femeile pur și simplu nu veneau la această investigație, considerând-o inutilă. Cancerul de col uterin nu doare, cu atât mai mult nu doare starea pre-canceroasă.”

Directorul Spitalului raional Cahul, Vasile Rotaru ne-a mărturisit că anterior, pacientele erau nevoite să plece la Chișinău, pentru a face o investigare a colului uterin. Acum însă, aceste servicii vor fi accesibile și în regiune.

Rețeaua digitală creată va conecta în timp real zece unități regionale și municipale, conectate cu Institutul Mamei și Copilului și Institutul de Oncologie.

Echipamentul constă din aparate performante pentru cabinetele de colposcopie. Unul dintre ele este colposcopulul digital cu fibra optică de înaltă intensitate. Cabinetele de colposcopie sunt dotate cu unități electrochirurgicale, echipamente medicale adiționale precum sterilizator, fotoliu ginecologic adaptate pentru persoanele cu nevoi speciale, instrumente medicale și mobilier medical.

  • Spitalul Raional Cahul
  • Spitalul Clinic Bălți
  • Spitalul Raional Ceadîr-Lunga
  • Spitalul Raional „A. Prisacari” din or. Soroca
  • Spitalul Raional Comrat
  • Spitalul Raional Căușeni „Ana și Alexandru”
  • Spitalul Raional din Ungheni
  • Spitalul Raional Orhei
  • Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”
  • Spitalul Raional Drochia

În fiecare instituție vor activa medici colposcopiști, cu experiență în domeniul obstetricii și ginecologiei, care au fost instruiți în cadrul cursurilor primare și avansate de colposcopie. Medicii ginecologi vor fi ghidați de specialiștii din cadrul Centrului de Referință în Colposcopie.

Cele 12 cabinete dispun de colposcoape, unități de electrochirurgie, sterilizatoare, fotolii ginecologice, instrumente și mobilier medical, în valoare de 635 de mii de dolari. Dispozitivele au fost procurate de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) în R. Moldova și Guvernul Regatului Unit.

Articole similare