Veaceslav Burlacu: ”Depozitarea cerealelor în silobag-uri este ieftină și sigură”
Lipsa spațiilor de depozitare este unul dintre motivele pentru care fermierii din țară nu câștigă suficient, fiind nevoiți să își vândă marfa atunci când o recoltează, susține Veaceslav Burlacu, un agricultor din satul Crihana Veche, raionul Cahul, transmite agroexpert.md
Pentru că nu a dorit să vândă cerealele cu un preț mic oferit la recoltare, în urmă cu trei ani, a implementat un sistem inovativ de stocare a producţiei agricole. Este vorba despre silobag-uri, metodă care aduce o serie de beneficii economice.
Producţia depozitată prin această tehnologie îşi păstrează calităţile, susține antreprenorul. Fermierul cultivă cereale pe o suprafață de circa 1600 de hectare, iar toată recolta este depozitată în silobag-uri direct pe sol.
„Silobag-ul este un sac industrial, fabricat din polietilenă, cu o rezistenţă sporită în orice anotimp și în orice condiţii meteorologice, ce permite stocarea ermetică a recoltei, în interiorul său formându-se un mediu anaerob, ce asigură conservarea în condiţii optime a recoltei direct pe câmp” a declarat Veaceslav Burlacu.
Totuși pentru a beneficia de avantajele acestei tehnologii, fermierul susține că depozitarea cerealelor trebuie făcută cu atenție, respectând anumite cerințe.
„Silobag-urile pot fi amplasate direct pe câmp, pe o suprafață bine drenată, tare și uniformă. Ideal ar fi ca spațiul pentru amplasarea acestora să fie betonat sau asfaltat, de asemenea, câteva capcane pentru rozătoare. Terenul trebuie să fie îngrădit, pentru ca animalele să nu aibă acces. Atunci când despachetăm sacii în vremea rece, pentru ca sacii să nu plesnească, la înrolarea acestora trebuie să fie respectate anumite tehnologii, spre exemplu, să păstrezi tractorul mai aproapede sac. Pentru a inspecta producția periodic, se lipește în formă de diez un scoci rezistent și cu o sondă metalică specială, se extrage proba, se fac măsurările și se lipește înapoi, fără ca sacul să fie afectat” a explicat Veaceslav Burlacu.
Potrivit calculelor fermierului, costurile de depozitare a recoltelor în silobaguri sunt mai mici.
„Printre avantajele acestui sistem de depozitare putem enumera: costurile mici de depozitare. Spre exemplu, atunci când stocam floarea- soarelui, prețul era de 9, 70 lei, din momentul păstrării și până în prezent, prețul a crescut cu 2 lei per kg, iar sinecostul păstrării pentru un kg de floarea soarelui este de circa 20 de bani, respectiv avem un profit de 1,80 lei.Un alt avantaj este că în silobag-uri pot fi stocate cereale şi cu o umiditate mai mare cu 1-2 % decât norma. Presupunem că în câmp este o văgăună și porumbul este mai verde, chiar dacă va avea loc deteriorarea lui, acest lucru se va întâmpla sectorial. Totodată în saci are loc protecţie naturală împotriva dăunătorilor. Datorită faptului că silobag-ul se închide ermetic, graţie respiraţiei cerealelor, scade nivelul de oxigen şi odată cu acesta dispar dăunătorii şi microorganismele, iar nivelul de bioxid de carbon creste – un conservant natural, asigură o stocare calitativă a cerealelor.Nu de puţine ori se întâmplă ca la silozuri să se formeze cozi kilometrice de camioane pline cu cereale. Plus la elevator, cerealele se amestecă, iar în cazul stocării în silo-bag funcţionează principiul: Ce semeni, aceea culegi!” a subliniat Veaceslav Burlacu.
Referitor la costurile investiţiei făcute, fermierul a declarat că aceasta se răscumpără în scurt timp.
„Într-un sac cu o lungime de 60 de metri, putem stoca circa 180-200 de tone de grâu și porumb, și circa 120 de tone de floarea-soarelui. Prețul unui sac, în dependență de producător, variază între 10- 12 mii lei. Dacă un producător ar vrea să construiască un depozit cu capacitatea de o mie de tone, ar avea nevoie de 3,5- 4 milioane de lei, pe când procurând utilajele de împachetat și despachetat de circa 900 de mii de lei și pe saci în jur de 55 de mii de lei, ar avea nevoie de circa un milion de lei, pentru a stoca aceeași capacitate de producție” a conchis Veaceslav Burlacu.