Publică un anunț
piatasud.md

Vezi ce se întâmplă la granița României cu Ucraina. Prutul ar putea ieși din albie

Vezi ce se întâmplă la granița României cu Ucraina. Prutul ar putea ieși din albie
© sursa foto: playtech.ro

Prutul amenință mai multe localități din România, după ce ploile care au căzut în ultimele zile i-au umflat cursul destul de mult, fiind depășită cota de pericol!

Astfel, autoritățile au anunțat că râul Prut a depăşit, vineri dimineaţă, cu 2,66 metri cota de pericol în zona Rădăuţi Prut, însă nu au fost inundate case, cel puțin până acum, transmite presa din România.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani, Dorina Lupu, a declarat că Prutul a inundat mai multe grădini din satele Rediu şi Rădăuţi Prut, dar şi platforma drumului naţional DN 24 C, care face legătura între Rădăuţi Prut şi Miorcani.

sursa foto: playtech.ro

„La aceasta oră, DN 24 C între Rădăuţi Prut şi Miorcani este inundat în zona podului de pe raza localităţii Rădăuţi Prut, în proximitatea bisericii. Echipajele ISU Botoşani au patrulat toată noaptea şi au monitorizat situaţia, fiind pregătite să intervină în orice moment”, a precizat Dorina Lupu.

Autoritățile au ridicat un dig din saci de nisip

Autoritățile nu vor să se trezească cu surprize neplăcute, așa că au ridicat un dig din saci de nisip. Acesta a fost ridicat pe timpul nopţii de pompieri, împreună cu lucrători ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Botoşani, ai Primăriei Rădăuţi Prut şi ai Administraţiei Bazinale de Apă Prut – Bârlad. Digul de apărare a fost ridicat pe DN 29A, între Rădăuţi Prut şi Rediu.

Cod portocaliu de inundații în Republica Moldova

Serviciul Hidrometeorologic de stat a anunțat Cod Portocaliu de inundații pe segmentul s. Criva – or. Costești-Stânca.

„În legătură cu precipitațiile foarte puternice căzute în cursul superior a Bazinului Hidrografic al râului Prut (Ucraina) Centrul Hidrologic avertizează în intervalul de timp 23-29 iunie: creșterea în continuare a nivelului apei pe sectorul: s. Criva – or. Costeşti – Stânca cu 1.80–2.20 m, faţă de nivelul din 23 iunie. Ieşirea apei în lunca râului Prut în raioanele Briceni şi Edineţ, cu  inundarea terasamentului de cale ferată or. Cernăuţi-or. Bălţi şi începutul inundării unor sate aferente râului” se spune în anunț.

Astfel, autoritățile au decis mărirea volumului deversării apei din Lacul de Acumulare Costeşti-Stânca (r. Prut) până la 600 m3/s.  În intervalul de timp 24 iunie – 03 iulie menținerea nivelului înalt a apei pe sectorul or. Costeşti – s. Brânza Izolat ieșirea apei în lunca râului Prut și inundarea terenurilor agricole în cazul spargerii digurilor de stat.

Articole similare