Publică un anunț
piatasud.md

Victor Voina: Datorită acestui grant am realizat într-un an ce s-ar fi realiza în 5 ani //VIDEO

Victor Voina: Datorită acestui grant am realizat într-un an ce s-ar fi realiza în 5 ani //VIDEO

Victor Voina este unul dintre beneficiarii programului „EU4Moldova: Regiuni cheie”, componenta EU4Cahul. A obținut un grant în valoare de 25 mii de euro pentru a construi o seră, contribuția agricultorului fiind de cel puțin 15%. 

În luna noiembrie 2021 a început procesul de construcție și amenajare a serei, achiziționate în proiect, iar în martie 2022 – deja au fost sădite primele culturi. 

„Acest grant, aceasta investiție m-a determinat să nu iau calea diasporei. Este o investiție pe care dacă aș face-o cu propriile forțe ar însemna ani de zile de economii, ca să-mi permit să strâng un capital, și să mă bag în credite. Datorită acestui grant am realizat într-un an ce s-ar fi realiza în 5. Aceasta investiție a însemnat realizarea unui vis personal, trăiesc propriul vis, lupt pentru a realiza propriul vis de a avea o ferma agricolă unde să cultivăm produse organice, sănătoase, unde să cultivăm un portofoliu mai vast de verdețuri care la noi nu se consumă încă, dar sunt necesare” ne-a spus Victor Voina. 

Sera are suprafața totală de circa 1000 metri pătrați, acum fiind cultivați ardei, tomate și spanac. Tot datorită proiectului, la Ferma Voina au mai fost create 2 locuri noi de muncă.   

„Anul acesta o să avem un ciclu lung de ardei și tomate, și restul o să fie busuioc, rozmarin, o să plantăm culturile care o să le încercăm să le testăm și să creștem în volum. Poligonul nostru de testare este localul nostru, afacerea de familie, unde încercăm și includem de fiecare dată produsele de sezon și venim cu inovație, cu produse mai exotice pentru consumatorii locali, dar foarte benefice și cumva necesare în alimentația noastră” ne-a mai spus Victor . 

Anul trecut a început să cultive căpșuni în aer liber, acum cultivă căpșuni și în seră, mai mult pentru a testa materialul săditor. Este plin de idei și nu se teme să experimenteze. Anul acesta promite că va organiza o zi a ușilor deschise unde fiecare vizitator să-și poată culege căpșuni cultivate ecologic. 

„La mine pământul e nou, e proaspăt adus. Eu încă nu am cum sa nu fac ECO. Dacă ai pasiune și îți place ceea ce faci, o să găsești acel echilibru dintre a face calitativ, sănătos și rentabil” a punctat Victor.

Cel mai mare vis a lui Victor Vina este ca acest teritoriu să devină în viitor o adevărată agropensiune.  

Articole similare