VIDEO// A schimbat vaca pe lemne pentru a încălzi iarna cei 5 copii. Istoria Alionei Capraru din Zîrnești

Aliona Capraru, din s. Paicu, raionul Cahul, este mamă solitară care crește 5 copii. În sat, e foarte greu de a găsi un loc de muncă, de aceea văcuța Steluța este practic singura sursă devenit pentru familia Alionei.

„Eu sunt capul familiei, am o văcuță cu care mă pot întreține, ca nu am un serviciu unde pot lucra și nu pot să las 5 copii că sunt micuți, nu pot să-i las singuri. Nu vreau să-i supăr, că-s o mamă  și înțeleg toate greutățile. Cu ajutorul lui Dumnezeu am să reușesc să-i cresc. Datorită văcuței mă pot mișcă mai departe” spune Aliona Capraru.

În această iarnă, Aliona a fost nevoită să dea o altă vacă pentru lemne pentru foc. Pentru o remorcă de lemene a fost nevoită să mai adauge  și bani.  

„Am avut încă o văcuță, dar am dat-o pe lemne, pentru că nu am avut cu ce încălzi familia. Am fost nevoită să o dau. Am lăsat a doua văcuță sa pot sa mă întrețin în continuare.  Am dat și vaca, am dat și bani, am luat o remorcă de lemne. La momentul de față 13 mii de lei costă o remorcă de lemne, e foarte scump.  Mi-a fost foarte jale, am plâns cu copii la poartă. Dar am fost nevoită că nu se ajung bani, e foarte scump în ziua de azi să ai un lemn” declară Aliona Capraru. 

Spune că în sat practic nu au rămas pășuni, iar acum ei sunt nevoiți să procure furaje pentru animale. Terenurile satului pe care le utilizau pentru pășunat, au fost înstrăinate. 

„Procurăm fân și o ținem acasă, nu avem imașuri ca să le putem priponi ca să o creștem. Toți „boierii” au ocupat terenurile în apropierea satului Paicu. Sunt întăriți, vor cât mai mult să ia terenuri să poată să se ocupe ei. pe țăranul de la sat nu îl iau un seamă, suntem uitați de cei bogați” a mai menționat Aliona.

Aliona Capraru se numără printre cele 26 de familii din comuna Zîrnești, raionul Cahul, care au primit astăzi câte 350 de kg de furaje din partea Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), cu suportul Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA).

„Un mic ajutor am primit astăzi, 350 kg de furaj, e foarte binevenit pentru familia noastră, ca să pot întreține pe parcursul verii văcuță. E sățul casei, banul în casa și familia sătulă și copii sănătoși” a mai adăugat Aliona.

Aliona spune că pentru supraviețui la sat trebuie să muncești, nu să stai să aștepți ca cineva să îți dea.  

„Care muncește nu simte greutățile, dar care nu muncește – le simte. Părerea mea este că dacă muncești ai, dacă nu muncești – nu ai. Nu așteptați de la nimeni să-ți dea nimic. Eu m-am învățat cu munca, nu aștept cineva să-mi dea. Eu muncesc ca sa mă pâinea pe masa pentru copii” a punctat Aliona Capraru.

Articole similare