Publică un anunț
piatasud.md

VIDEO// Aparat automat de hrănit peștii și iluminare inteligentă – sunt doar câteva lucrări ale tinerilor makeri din Cahul

Clubul Tinerilor Makeri este un proiect pe interese la Cahul, care reprezintă o oportunitate de educație non-formală, menită să contribuie la dezvoltarea competențelor tehnice și a spiritului de inovație în rândul tinerilor din instituțiile de învățământ profesional-tehnic. 

În cadrul cluburilor, tinerii au posibilitatea de a participa gratuit la o serie de activități și evenimente ca – ateliere practice de Electronică & Programare; Modelare și Imprimare 3D; Modelare 3D și operarea mașinilor cu control numeric; tabere tehnice, Makeathoane, expoziții tehnice, sesiuni de orientare în carieră, etc.

„În următoarea perioadă vrem să ne axăm pe cursuri noi cum sunt: aparatele de zbor și drone; robotică și mecatronică. Suntem cointeresați să le oferim posibilitatea tinerilor de a se implica cât mai mult și de a folosi aceste aptitudini pentru a fi la curent cu toate tehnologiile din viața cotidiană și să meargă pe automatizare pentru a-și ușura viața și a prețui timpul de care dispun”, Natalia Lupu, Coordonator local CTM.

La Cahul s-a  desfășurat Makeathonul local cu tematica ”Automatizarea Proceselor din Viața Cotidiană”, unde tinerii au putut să-și demonstreze aptitudinile, iar la final au fost și remunerați cu premii. 

”Sunt în cadrul clubului de un an. În această perioadă am reușit să particip atât la makeathoane locale, cât și naționale, care au fost desfășurate în Cahul. Am învățat Modelarea și Imprimarea 3D. Datorită acestui club, am reușit să comunic cu alte persoane din același domeniu cu care aveam un interes comun și am putut să îmi ridic nivelul de specialitate. Acest domeniu este foarte vast, cuprinde domenii de electronică și mecanică. Datorită la asta, participanților li se deschide o lume vastă de posibilități pe care le pot implementa cu ajutorul clubului”, Vladimir, mentor în cadrul Clubului Tinerilor Makeri.

Șerbina Dumitru este student la colegiul ”Iulia Hasdeu” din Cahul și participă a doua oară la acest program. Proiectul la care lucrează acum, constă în iluminarea inteligentă a casei și poate fi controlată prin intermediul Bluetooth de la telefon.

”Mă ocup anume cu electronica de când am venit la club, adică de un an și oleacă. Îmi place să fac aici proiecte mai mari pentru care trebuie sa ai cunoștințe. Eu le am, dar nu sunt suficiente”, spune Dumitru. 

Un alt participant, Ion Ciobu, este din satul Cania, are 18 ani și învață la Școala Profesională Nr. 2 din Cahul. Acesta construiește un aparat care hrănește peștișorii din acvariu în regim automat.

”În general îmi place să joc volei, dar de când am început să frecventez Clubul Tinerilor Makeri mai tot timpul liber mi-l petrec aici”, recunoaște Ion.  

Proiectul este implementat de către Asociația Companiilor din domeniul TIC (ATIC) cu suportul Liechtenstein Development Service (LED) în perioada August 2019 – August 2024.

Articole similare