Publică un anunț
piatasud.md

VIDEO// Centrul de inovare în IT ”INOTEK” a fost deschis la Cahul

EU Innovation Center Cahul – Inotek este un centru IT de inovare, care vine cu oportunități nenumărate pentru dezvoltarea și valorificarea capitalului uman din regiune, precum și sprijinirea IMM-urilor și startup-urilor locale. Acesta fost deschis pe 17 mai în incinta Universității de Stat B.P. Hasdeu din Cahul.

Circa 300 m2 stau acum la dispoziția copiilor, elevilor și antreprenorilor din regiunea Cahul pentru a studia eficient tehnologiile Informaționale în cadrul programelor dezvoltate de StartUp City Cahul, proiect finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Ambasadei Suediei. 

Cinci săli de clasă au fost modernizate și dotate la cel mai înalt nivel pentru beneficiarii programelor. Acestea vor fi un loc de întâlnire pentru tinerii inovatori, antreprenori și specialiști din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor. Sediul centrului va fi dotat cu echipamente moderne și adaptat condițiilor actuale în domeniul educației și antreprenoriatului.

”INOTEK este centru de excelență în IT în regiunea de SUD, este organizat în 2 faze, astăzi deschidem prima fază, un spațiu de 300 m2 în cadrul Universități în care elevii, studenții IMM-urile și antreprenorii vor urma acele instruiri într-un spațiu complet altfel, modificat după standardele centrelor de excelență din Chișinău și din alte regiuni, unde putem să creăm, să co-creăm, să inovăm în spații mai inovative”, a declarat  Ana Chirita, Director Proiecte Strategice ATIC.

”Asta reprezintă o oportunitate foarte mare, primim condiții foarte bune unde putem face lecții, putem să primim informația cât mai calitativ și mai bine. Tehnologiile Informaționale m-au atras foarte mult datorită la aceea ca sunt accesibile, pot fi învățate pe internet și ca ai posibilitate să crești singur. Având o ideii faci un plan cum sa o creezi și apoi primești un rezultat care poate fi comercializat. Este o plăcere în primul rând pentru ca atunci când materializezi ideile tale, asta este wow”,  a spus Vladimir Valic, student.

EU Innovation Center Cahul – Inotek va fi gestionat de echipa proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul” și ulterior de Fundația Inotek, care va pune la cale proiecte de dezvoltare economică în regiunea de Sud. Aceste proiecte vor avea ca scop sprijinirea dezvoltării economice prin inovare și antreprenoriat, crearea de noi locuri de muncă și îmbunătățirea calității vieții în comunitate.

”Deschiderea centrului inovațional de azi este deosebit de important pentru universitatea noastră din mai multe perspective. Aici va fi sediul studenților pasionați de IT. Preconizăm ca centrul să devină unul unde vom digitaliza programele de studii, vom digitaliza managementul universitar și preconizam ca centrul să devină atractiv pentru toți tinerii din regiunea de sud”, a declarat Sergiu Cornea, Rectorul US B.P. Hasdeu din Cahul.

”Deschiderea acestui centru INOTEK este ca o rază de lumină pentru cei doriți să cunoască posibilitățile noilor tehnologii, tot ce pot face. Inaugurarea acestui centru va aduce plusvaloare atât pentru studenți cât și pentru profesori deoarece vor putea beneficia de cursuri gratuite, evenimente gratuite, cursuri, instruiri, workshopuri”, a menționat Bîrlea Svetlana, conf. universitar.

”Totuși, pentru noi este foarte importantă și noua generație, deoarece consider că viitorul Republicii Moldova este digital. Aveți deja un sector digital foarte puternic, dar este important ca acesta să crească și să se dezvolte în continuare. Deja acum observăm că salariile persoanelor care lucrează în sectorul IT sunt de trei ori mai mari decât salariul mediu în Republica Moldova, ceea ce înseamnă că acești oameni au condiții bune de trai în locul pe care îl iubesc. În același timp, ei sunt integrați în piața globală a locurilor de muncă și pot lucra pentru companii europene, desfășurând proiecte la nivel global, iar asta este ceea ce dorim să extindem”, a declarat Jānis Mažeiks, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

”În regiunea Cahul susținem dezvoltarea afacerilor și vedem potențial în agricultură, turism și logistică. În acest fel, sprijinim cooperarea între universități, întreprinderi mici, cercetare și societatea civilă, pentru ca oamenii din Moldova să poată începe propriile afaceri și să aibă un viitor prosper. Astăzi vom inaugura Inotek, care va fi un important centru de afaceri pentru inovare și va încuraja, de asemenea, cooperarea între afaceri și universități și, sperăm, va permite mai multor afaceri să înceapă și să creeze mai multe oportunități de muncă și să ajute, de asemenea, tinerii să-și creeze viitorul în Moldova”, a comunicat Karin Borovic, Head of Development Cooperation, Ambasada Suediei.

Centrul, creat în cadrul proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul, în parteneriat cu Universitatea de Stat “Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, va fi un spațiu modern și prietenos, care va oferi acces la cele mai noi tehnologii și instrumente digitale, precum și la programe de formare și instruire adecvate. Totodată, acesta deține spații adaptate activităților ce sporesc creativitatea, incluziunea și accesul echitabil la tehnologii și oportunități de dezvoltare pentru băieți și fete.

Articole similare