Publică un anunț
piatasud.md

VIDEO// Cum o refugiată din Ucraina a devenit profesoară în satul Lebedenco, raionul Cahul

Anastasia Utkina, o refugiată din Ucraina care a fugit din orașul Kharkov din cauza operațiunilor militare din țară, găsește un nou început în satul Lebedenco, raionul Cahul din Republica Moldova.

„Odată cu începerea operațiunilor militare în țara noastră, am realizat că nu mai sunt în siguranță acolo, astfel că am hotărât să plec. Având și rude în Moldova, deoarece tatăl meu s-a născut aici, în apropierea satului Moscovei, am luat decizia de a veni la ei” spune Anastasia.

A început să predea lecții la școala din Lebedenco la propunerea unui asistent social, având și susținerea administrației publice locale

„Am mers împreună în Cahul, am redactat o cerere, iar primarul satului Lebedenco a fost primul care a manifestat interes. În Moldova, deficitul de profesori este o realitate, având în vedere cele 11 materii pe care elevii le studiază. Cu toate acestea, colectivul școlii a înțeles că nu am experiență anterioară în predare și m-a sprijinit cu sfaturi, ajutor și îndrumare în această nouă etapă a carierei mele”

Un profesor nou într-o școală rurală este un lucru mai rar întâlnit, iar ceea ce conta era atitudinea elevilor pentru noul dascăl.

„Elevii m-au primit cu precauție și curiozitate, fiind intrigati de venirea mea, o persoană nouă în comunitatea lor. În timp ce majoritatea profesorilor sunt localnici, cunoscuți încă din copilărie, eu am fost o noutate pentru ei. Cu toate acestea, au fost extrem de grijulii și primitori.”

Anastasia menționează faptul că la școală, fiecare zi este interesantă, deosebită și diversă în felul ei.

„Ceea ce mă impresionează cel mai mult, este abilitatea remarcabilă a elevilor de a-și aminti informații, semn al unei memorii dezvoltate. Fiind profesor de matematică, sunt fascinată de modul în care acești elevi memorează formule și termeni, adesea asociindu-i în mod inedit. De exemplu, un elev a făcut o legătură amuzantă între semnul perpendicular și un mop. În plus, aceștia sunt familiarizați și cu o varietate de poezii care explică concepte matematice.”

Anastasia Utkina este recunoscătoare tuturor celor care au contribuit la adaptarea ei în Republica Moldova.

Articole similare