Publică un anunț
piatasud.md

VIDEO// Femeile refugiate din Ucraina învață tehnici de autoapărare

De mai bine de o lună, circa 20 de femei din Cahul și refugiate din Ucraina beneficiază de antrenamente gratis la Taekwondo, livrate de un club local din Cahul, în cadrul unui proiect susținut de Agenția de Cooperarea internațională a Germaniei (GIZ).

„Asociația obștească Azi implementează proiectul „Integrarea socială și culturală a refugiaților din raioanele Cahul și Cantemir”. Scopul acestui proiect este de a îmbunătăți coeziunea dintre refugiați și non-refugiați (localnicii n.r.) din comunitate. Unul dintre obiectivele proiectului este creșterea capacităților de pregătire în situați de urgență și împreună cu clubul Dinamic facem diferite activități de autoapărare ca femeile să știe să se apere împotriva agresorilor” ne-a declarat Cristina Voina, directoare executivă A.O. Azi din Cahul. 

În cadrul antrenamentelor, femeile au ocazia să-și îmbunătățească starea fizică, să învețe tehnici de autoapărare, dar și să se sustragă de la ceea ce se întâmplă la ele acasă, de la război. 

„Timp de o lună ne antrenăm cu refugiatele și doamnele din Cahul. Este un rezultat frumos, se simte forță, se simte putere. Sunt în jur de 20 de persoane. Lucrăm tehnici de lovituri, tiuluri, autoapărări, exerciții fizice și este un rezultat frumos, se vede dorință din partea lor. E o degajare de energie, când lovesc în perne, poate degaja energia negativă. Se simte, când eram aici simțeam cum doamnele dau cu forță, au forță, vor să se antreneze” ne-a spus Florin Dunas, antrenor.

Anna Chepil este refugiată în Cahul din martie 2022, practic de la începutul războiului. În Herson a  lucrat vânzătoare consultantă.

„Mulțumim mult AZI, antrenorilor, fetelor, tuturor care au atribuții față de asta, că ne susțineți și ne dau posibilitatea să ne distragem de la ceea ce se întâmplă acum în Ucraina” ne-a spus Anna Chepil.  

Potrivit datelor oficiale, în raionul Cahul, în custodia autorităților se află peste 270 de persoane refugiate. Circa 80 sunt plasate în centrele de plasament din municipiul Cahul. 

Articole similare