Publică un anunț
piatasud.md

VIDEO// Grădinița nr. 8 Prichindel din Cahul, vizitată de Ambasadorul Uniunii Europene, după renovare

VIDEO// Grădinița nr. 8 Prichindel din Cahul, vizitată de  Ambasadorul Uniunii Europene, după renovare

Grădinița nr. 8 Prichindel din Cahul este una dintre cele mai marii instituții de învățământ preșcolar din municipiu. 

În luna mai 2021 au început lucrările de termoizolare a fațadei, schimbarea sistemului interior de încălzire, iar 12 blocuri sanitare, de asemenea, lau fost reparate. 

Costul total al lucrărilor este de aproape 6,4 milioane de lei. Din aceste fonduri, 2,7 milioane de lei constituie contribuția programului EU4Moldova: regiuni-cheie, iar 3,7 milioane de lei – contribuția Autorităților Publice Locale. Lucrările urmează să fie recepționate de către APL. 

„Este foarte util pentru noi ca educatori, foarte importante materiale care s-au acordat, dispunem de tot ceea ce avem nevoie, și e o ușurință pentru noi. Sunt jucării din lemn, de calitate foarte buna, este ceva nou, sunt foarte utile” ne-a declarat Mihailuc Lilia  educatoare.

Delegația a participat la o lecție deschisă, unde a fost prezentat modul de utilizare a echipamentului primit în cadrul proiectului, dar și la un eveniment festiv. 

„Grădinița Nostra a devenit o grădinițe mai modernă, cu condiții mai bune pentru copii, cu materiale didactice noi, distractive, accesibile și foarte interesante pentru copii. Tinerii specialiști ar dori sa vina sa lucreze în grădiniță data, avem tehnologii Informaționale bune. Mulțumim uniunii europene pentru acordare acestui ajutor și susținerea proiectului” ne-a spus Manică Tatiana

E.S. Jānis Mažeiks, șeful Delegației UE în Republica Moldova: „Sunt bucuros foarte mult să revin la Cahul. Cahul este una din regiuni unde Uniunea Europeană este implicată și văd că lucrurile avansează. Deseori mi se pune întrebarea unde sunt cele sute de milioane de euro despre care spun că ar fi investiți în Republica Moldova? Astăzi, dacă ne uităm la grădiniță din spatele meu, sunt lucrări de renovare făcut în grădiniță sunt făcute din fonduri europene, termoizolarea este făcută din fonduri europene și dotarea cu materiale didactice. Eu mă bucur foarte mult că pe parcursul anilor am reușit să susținem Republica Moldova prin intermediul diverselor proiecte, și cred că este doar un început. Experiența aceasta este utilă și pentru alte regiuni a Republicii Moldova unde ea va fi replicata pentru ca împreună cu toată țară vom lucra la aderarea la Uniunea Europeană”. 

Din partea programului, grădinița a primit în dar un șir de echipamente gen tablete și lego.

Dima Al-Khatib, Reprezentanta rezidenta PNUD in Moldova: „Investiția în educație este un ingredient important pentru dezvoltarea oricărei comunități, oricărei țări. Și este extrem de important pentru Cahul, dar și pentru Moldova. Prin acest proiect arătăm un exemplu cum această modernizare poate duce la dezvoltare. Este foarte important, este piatra de temelie pentru avansarea oricărei comunități: educația și investiția în copii”.

Grădinița este frecventată de 317 copii și are un total de 13 grupe. 

Articole similare