Publică un anunț
piatasud.md

VIDEO// La Cahul a fost deschis un sector al Poliției de Frontieră construit cu suportul UE

Echipa Sectorului Poliției de Frontieră Brînza își va desfășura activitatea într-un sediu nou, modern, construit din temelie și reabilitat la standardele europene.

Sectorul Poliției de Frontieră Brînza a fost fondat în anul 1953. Sediul subdiviziunii a fost ales să fie amplasat la marginea de sud a localității Brânza, raionul Cahul. În prezent, noul sediu are capacitatea de încadrare de peste 30 de angajați. Aceștia vor asigura controlul și supravegherea frontierei de stat pe o distanță de 39,6 km la graniță cu România.

„Am făcut astfel ca acest sector al Poliției de Frontieră să fie autonom în totalitate. În caz că este gaz – avem cazangerie pe gaz, în caz de nu este gaz – avem cazangerie pe lemne. Este autonom din punct de vedere a energiei electrice. Pe acesta cale vreau să mulțumesc și Ministerului de Interne și Guvernului pentru acestă contribuție și partenerilor europeni. Prin investiție în securitate, noi investim în securitatea cetățenilor noștri și a cetățenilor europeni.” ne-a declarat Rosian Vasiloi, șeful IGPF

Lucrările de reconstrucție a Sectorului s-au desfășurat pe parcursul a trei ani. Costul total a constitut 10,4 mil.lei, din care cca 40% din surse externe, iar 60% sunt alocații de la bugetul de stat.

Construcția reprezintă un ansamblu de imobile, format din bloc administrativ, boxe pentru păstrarea și deservirea tehnicii auto-motorizate, voliere pentru întreținerea și dresarea câinilor de serviciu.

„Sectorul arată cu totul altfel. La pichet am venit în 1999, 1 februarie. Este diferență, în primul rând comoditățile nu erau chiar așa, erau, dar mai vechi, acum arată altfel. M-aș întoarce, dar e târziu deja pentru noi, sunt alți tineri… spun că nu au de lucru – lasă să se angajeze să lucreze” Tudor Loghin, fost angajat. 

La evenimentul de inaugurare au participat reprezentanții administrației publice locale, dar și ai partenerilor de dezvoltare. 

„Mulțumesc comunității europene pe care noi o promovăm, mulțumim tuturor care au fost implicați în acest proiect. Este bine, plăcut, când avem condiții necesare pentru asigurarea securității frontierei de stat. APL mereu a contribuit, suntem la o etapa când avem și război în Ucraina și trebuie să avem aportul respectiv. Angajații Poliției de Frontieră  au numai de câștigat și au o responsabilitate și mai mare decât au avut-o până în prezent” ne-a declarat Leonid Catera, Primarul s. Brînza, raionul Cahul. 

După cum spune tradiția, primul angajat al Poliției de Frontieră care pășește pragul edificiului trebuie să fie un câine de serviciu Dunai – patrupedul de doar trei luni din cadrul Direcției.

La eveniment a fost prezentă ministra afacerilor interne  Ana Revenco. 

„Cea mai mare valoare a sistemului MAI este omul. Un om bine pregătit, un om determinat care înțelege misiunea și care dispune de instrumentarul necesar și condițiile corespunzătoare de muncă însemnă șanse substanțiale pentru o misiune realizată cu succes. Sectorul PF Brânza are o misiune foarte esențială. În primul rând țin sub supraveghere un tronson important al frontierei de stat de 39 km. În acest perimetru se află un obiectiv cu destinație strategică – Portul Giurgiulești.” a declarat Ana Revenco, Ministra Afacerilor Interne.

Potrivit Anei Revenco, în zona de SUD, anul acesta vor mai fi deschise 2 sectoare a Poliției de Frontieră renovate. 

„Dacă anul 2022 îl putem intitula anul rezistenței prin imunitate. Anul 2023 poartă titlul de integrare și dezvoltare prin modernizare. În primul rând modernizăm instrumentarul cu care lucrează colegii de la frontieră. Asta însemna instrumente, echipamente moderne cu care să-și realizeze misiunea, pornind de la automobile și finalizând cu echipamente cum ar fi drone de diferit tip” a mai adăugat Ministra Afacerilor Interne. 

Reabilitarea infrastructurii Sectorului Poliției de Frontieră Brînza a fost realizată în cadrul proiectului „Cooperarea regională pentru prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere România-Moldova”. Proiectul este finanțat de Comisia Europeană și co-finantat de Guvernul Republicii Moldova. Acesta este implementat în comun cu reprezentanții IGP și în parteneriat cu Poliția și Poliția de Frontieră din România.

Articole similare