Publică un anunț
piatasud.md

VIDEO // Lacul Beleu a devenit mai accesibil pentru turiști datorită suportului Uniunii Europene

În cadrul Festivalului BIO FEST BELEU care a avut loc duminică, 31 august, a avut loc inaugurarea drumului de acces către lacul Beleu, drum reabilitat cu sprijinul Uniunii Europene, prin intermediul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF. 

Reabilitarea drumului vine să modernizeze infrastructura locală, să stimuleze dezvoltarea economică și turismul. 

„Drumul de acces către lacul beleu, strada Nuferilor care a fost construit cu suportul Uniunii Europene, Consiliului raional Cahul și Consiliului local Slobozia Mare, este un drum foarte important din punct de vedere economic deoarece atrage după sine dezvoltarea economică a localității.  Așa cum turismul din localitate și în Lunca Prutului de Jos ia amploare, toți mai mulți oameni ne vizitează localitatea venind aici, la Lacul Beleu. Este un lucru foarte binevenit pentru toți locuitorii satului, pentru Lunca Prutului de jos, toți turiștii și vizitatorii din zonă” ne-a declarat Valentina Carastan, primara s. Slobozia Mare. 

Proiectul în valoare de 283 000 euro a presupus reabilitarea cu acoperire asfaltică a drumului de acces cu o lungime de 650 de metri către lacul Beleu, construcția a 487 metri pătrați de trotuar pentru pietoni, amenajarea unei parcări auto de 1300 de metri pătrați, instalarea unui WC public, a trei stâlpi de iluminat nocturn și instalarea semnelor de ghidare.

Localnicii spun că drumul de acces la lacul Beleu era într-o stare jalnică, iar aceasta îi demotiva să  meargă la lac. Acum lucrurile s-au schimbat, iar în zonă permanent sunt organizate drumeții, chiar și festivaluri. 

„Acest proiect de reabilitare a infrastructurii către Lacul Beleu, este doar una din activitățile care le implementăm în parteneriat cu Delegația UE. Un drum care are o semnificație mai largă, este o investiție intr-o cale de acces pentru locuitorii din satul Slobozia Mare, este o oportunitate de a crea locuri de muncă și venituri la noi acasă, este o posibilitate de a dezvolta turismul în aceasta regiune a țării” ne-a comunicat  Valeria Ieșeanu, PNUD Moldova, specialistă parteneriate.

Adam Grodzicki , Șeful Secției Cooperare al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova a menționat:  Acest drum care l-am deschis astăzi este important pentru regiune, pentru dezvoltarea economică a regiunii pentru că este unicul acces către Lacul Beleu. Înainte de proiect drumul nu era accesibil anul împrejur. Acum este accesibil pentru toți, în orice perioadă a anului”.

Inaugurarea drumului de acces spre Lacul Beleu a fost urmată de Festivalul Beleu Bio Fest, la care a participat și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. 

Articole similare