Publică un anunț
piatasud.md

/VIDEO/ Magistratul raportor în dosarul lui Șor, suprins primind o pungă de la un avocat al deputatului fugar. Ce se afla în pachet, potrivit apărătorului

/VIDEO/ Magistratul raportor în dosarul lui Șor, suprins primind o pungă de la un avocat al deputatului fugar. Ce se afla în pachet, potrivit apărătorului

Tudor Berdila, unul dintre magistrații de la Curtea de Apel, care examinează dosarul în care Șor este acuzat de escrocherie și spălare de bani s-a pomenit în centrul unui scandal, transmite tv8.md

Judecătorul a fost surprins zilele trecute în timp ce primea de la Nicolae Bojenco, unul dintre avocații fostului primar de la Orhei, o pungă de culoare neagră, cu logo-ul Klasika Asigurări. Totul s-ar fi întâmplat în data de 30 aprilie, lângă o spălătorie auto de la Cahul, iar imaginile cu cei doi au fost surprinse de o cameră de supraveghere din zonă.

În video apare Tudor Berdila, care pare să aștepte să își ia mașina de la spălătorie, Magistratul se plimbă prin zonă, iar după ce trece de cealaltă parte a străzii, apare o mașină de culoare gri, din care coboară cel care pare a fi Nicolae Bojenco. Cei doi discută câteva minute, după care avocatul trece din nou strada, doar că avea deja în mâna stângă punga neagră, pe care o examnează preț de câteva secunde, după care o pune pe bancheta din spate a mașinii sale.

Solicitat de TV8, Bojenco nu a negat că s-a întâlnit cu Berdila înainte de Paște, dar susține că s-au văzut din întâmplare. Potrivit avocatului, în punga pe care i-a oferit-o judecătorului ar fi fost o sticlă cu vin și o ciocolată, pe care i le-a dat cu ocazia zilei de naștere.

„Ne-am văzut, ne-am salutat, iar din discuții am aflat că a fost ziua lui de naștere pe 28 aprilie. A fost o întâmplare că aveam pe bancheta din față o pungă cu o sticlă și ciocolată și i-am dat-o”, ne-a spus avocatului lui Ilan Șor.

Nicolae Bojenco spune că deși pe vremuri, Tudor Berdila i-a fost mentor, acum nu se văd atât de des, mai exact, o dată la trei sau patru luni, iar la întâlnirea de săptămâna trecută nu au discutat despre dosarul în care este vizat Ilan Șor.

„Categoric nu, nici nu îndrăznescă ridic întrebarea. Eu sunt avocat din oficiu, nu pe contract, de nenumătate ori am pledat pentru înlăturare mea din ședință, nu stiu de ce curtea de apel insistă”, a spus avocatul Nicolae Bojenco.

Dosarul lui Ilan Șor i-a fost repartizat lui Tudor Berdila în martie anul curent. Potrivit Anticorupție, el este și raportor în completul de judecători de la Curtea de Apel Cahul, care examinează cauza penală, după ce a fost aprobată demisia judecătoarei Nina Veleva, care era raportor în acest dosar.

Tudor Berdila este judecător de 12 ani, promovat la Curtea de Apel Cahul în 2017. În noiembrie 2018, Berdila intenționa să plece din sistemul judecătoresc. Cererea lui de demisie a fost aprobată de CSM, dar ulterior judecătorul s-a răzgândit.

Acesta a fost vizat într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice despre interesele din spatele reparației sediilor judecătoriilor din țară. Jurnaliștii scriau că Judecătoria Cantemir, al cărei președinte era Tudor Berdila la acea vreme, a fost reparată de firma unei rude a colegului său, președinte al Judecătoriei Cahul.

Dosarul lui Ilan Șor se află pe rol la Curtea de Apel Cahul din 2018, iar de atunci ședințele de judecată se tot amână din diverse motive.

Fostul primar de la Orhei și actualul deputat, Ilan Şor, a fost reținut în mai 2015 și condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare de tip semiînchis pentru escrocherie şi spălare de bani. Cu toate astea, instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

Articole similare