Publică un anunț
piatasud.md

/VIDEO/ O femeie se plânge că fiul său a fost încorporat cu forța în serviciul militar: „Este o răpire”

/VIDEO/ O femeie se plânge că fiul său a fost încorporat cu forța în serviciul militar: „Este o răpire”

O femeie se plânge că fiul său, de 23 de ani, a fost încorporat cu forța în serviciul militar și dus la poligonul din Cahul. Aceasta afirmă că tânărul a mers ieri la Centrul Militar, pentru a cere o altrenativă, întrucât el este unicul membru care întreține financiar familia, inclusiv pe sora sa, de doar 11 ani. De partea cealaltă, reprezentanții Centrului afirmă că au acționat așa cum se cuvine, deoarece tânărul nu întrunește criteriile necesare, pentru a putea fi eliberat de serviciul militar.

Natalia CHIHAI, MAMĂ: „L-au luat, l-au băgat cu forța într-un autobuz, ca pe stână de oi. Au spus că-i duc la Telecentru, pentru a trece comisia medicală, însă i-au dus la Cahul. Este o răpire. Toți cu care m-am consultat ieri spun așa”.

Acest caz s-a întâmplat ieri dimineață. Femeia spune că a reușit să ia legătura cu fiul său, în vârstă de 23 de ani, abia seara. Și asta pentru că, după ce a ajuns la poligonul militar din Cahul, i s-a luat telefonul. Mama băiatului afirmă că a solicitat Centrului Militar o alternativă, întrucât acesta este unicul membru care întreține familia, inclusiv pe sora sa de 11 ani.

Natalia CHIHAI, MAMĂ: „El este unicul membru care întreține familia. Eu am abia o săptămână de când lucrez. Eu am probleme de sănătate cu ficatul, inima, tensiunea”.

Femeia a cerut explicații reprezentanților Centrului Militar, însă aceștia au evitat să-i ofere mai multe detalii. De partea cealaltă, reprezentanții Centrului Militar aspun că au acționat în conformitate cu legea.

Vitalie BARCARI, COMANDAT, CENTRUL MILITAR, CHIȘINĂU: „Dumnealui nu are dreptul la amânare. Chiar dacă are acasă o mamă și o soră pe care o întreține? Potrivit legislației, mama nu este invalidă de gradul 1 sau 2, iar minora trebuie să aibă mai puțin de opt ani”.

Mai mult, comandantul Centrului Militar spune că băiatul nu a fost răpit, așa cum îi acuză mama acestuia.

Vitalie BARCARI, COMANDAT, CENTRUL MILITAR, CHIȘINĂU: „La data 21 s-a prezenttat la comisia de încorporare. A fost o procedură. El nu a fost luat de acasă”.

Deși nu deținea nicio funcție publică în stat, în 2018, liderul democraților, Vlad Plahotniuc, a anunțat, cu mult fast, că Moldova ar putea renunța la serviciul militar obligatoriu. Ministrul Apărării de atunci, Eugen Sturza, a salutat această propunerea, întrucât trebuia să transforme armata în una profesionistă. Reforma urma să fie implimentată etapizat, până în 2021.

Contactat de TV8, Eugen Sturza a precizat că, acum, reforma este stopată , deoarece sunt necesare resurse financiare suplimentare, dar și modernizarea infrastructurii. Acest lucru însă nu și-l dorește Igor Dodon, mai spune fostul ministru al Apărării.

Eugen STURZA, EX-MINISTRU AL APĂRĂRII: „La această etapă, chiar comandantul suprem nu-și dorește acest lucru.  – De ce nu și-ar dori? – După mine, este evident. Patronii de la Moscova nu-și doresc o armată puternică pe teritoriul Republicii Moldova, care să poată proteja interesele naționale ale Republicii Moldova”.

Președinția nu a venit, deocamdată, cu o reacție. Actualul ministru al Apărării avea telefonul deconectat, astfel că nu am aflat dacă reforma va fi sau nu dusă până la bun sfârșit. Ieri, au fost încorporați 62 de tineri în serviciul militar. În perioada 23-24 iunie, peste 700 de tineri au fost înrolați în Armata Naţională.

Sursa: tv8.md

Articole similare