Publică un anunț
piatasud.md

VIDEO// Piotr Mihov: Agricultura este o artă și fără asta nu putem

Piotr Mihov este directorul Terra-Vitis S.R.L., întreprindere creată în anul 2002. Actualmente o gospodărie multiramurală ce gestionează 1855 hectare teren agricol dintre care 112 hectare plantații multianuale. 

Întreprinderea cultivă 40 hectare de plantații de struguri de masă. 

Au beneficiat de un grant din partea EU4Moldova pentru dezvoltarea rețelei de irigare, iar din surse proprii construiesc magistrala cu 32 de bazine de acumulare și 2 pompe. 

„Dacă nu o să avem irigare, nu o să avem succes, cantitativ nu o să putem concura cu alții: turcii, italienii. Cantitativ și calitativ. Deocamdată irigăm aici 5 hectare, dar am beneficiat de un grant de la EU4Moldova de 29,5 mii euro, acolo o sa irigăm 30 de hectare. E o investiție mai mare de 5 milioane. Pentru linia de picurare am primit un grant de la ei” spune Piotr Mihov. 

De la început de an au diversificat piața, având exporturi mai multe în Uniunea Europeană, în special România. Sunt solicitări și din alte state europene pentru livrarea strugurilor de masă produse în s. Burlacu.   

„Anul trecut am exportat și în Franța, Rusia, era o piață tradițională, Ucraina, dar anul acesta am exportat peste 100 de tone în România. Avem solicitări din Germania, Austria. Vrem să fim independenți și de piață și de tot… am construit frigider, stocăm în frigider. Principalul e să facem calitate. Nu ne uitam la preț, important e să vindem” a declarat Piotr Mihov. 

Pentru a face față concurenței și solicitărilor piețelor externe au achiziționat utilaje moderne de sortare și ambalare a strugurilor de masă, iar depozitul frigorific construit are capacitate de depozitare de 600 tone.  

„Agricultura este o artă și fără asta nu putem” punctează Piotr Mihov. 

Articole similare