VIDEO // Regizorul Cristian Mungiu a lansat cartea sa „Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană” la Cahul, orașul de baștină a bunicii
Lansarea a avut loc pe 15 martie, în incinta Universității de Stat din Cahul. La eveniment au fost prezenți Președinta Maia Sandu și Președintele parlamentului Igor Grosu.
Cartea lui Cristian Mungiu evocă povestea cutremurătoare a familiei sale, având ca punct central tragicul eveniment din 28 iunie 1940, ziua în care sovieticii au ocupat Basarabia.
Prin intermediul acestei cărți, cititorii sunt invitați să descopere nu doar drama personală a unei familii, ci și atmosfera tumultuoasă a vremii și impactul pe termen lung al evenimentelor istorice asupra întregii comunității.
„E o mare bucurie și e împlinire a unui cerc peste ani. Bunica mea s-a născut în 1916, a trecut mai mult de 100 de ani de la acel moment și mă bucur că mă reîntorc eu pentru ea. A avut o copilărie fericită aici, a povestit despre lucrurile astea ca și cum a fost pentru întotdeauna casă ei și le-a privit cu multă nostalgie și le primesc și eu ca și cum mă întorc acasă. Deși e doar a doua oară când mă întorc aici. Îmi face mare plăcere să fiu aici sa redescopăr locurile în care știu că a mers ea. Mă simt apropiat de acest loc și sper din toată inima să pot ajuta pe cât pot eu, să dau o mână de ajutor, să fiu prezent în viața culturală a acestei zone. Am emoții, sunt bucuros ca sunt aici din nou” a declarat regizorul pentru ziuadeazi.md.
Prezența lui Cristian Mungiu la Cahul a însemnat nu doar lansarea de carte, dar și proiecția a 2 filme în regia sa.
„Regizorul Cristian Mungiu este cunoscut la nivel mondial și nu se putea să fie la Cahul fără proiecții de film. Pentru noi este o onoare că avem cahuleni care ne duc faima în lume prin film, prin distincțiile pe care le-au acumulat și în tot spațiul românesc sunt promovate personalitățile care au origini din Cahul si viața culturală din Cahul cu siguranța va înregistra o ascensiune” ne-a declarat Nicolae Dandiș, Primarul mun. Cahul.
Tot în cadrul dialogului, Cristian Mungiu a menționat că a scris cartea într-o vară în anii 90, în aproximativ două săptămâni. Inspirat de trecutul bunicii, a declarat „Intoxicați de propaganda comunistă, astăzi e important să recuperăm lucrurile la un nivel uman”. În cadrul prezentării de carte, cei prezenți au avut ocazia să acorde întrebări autorului.
„Este o lecție extraordinară de istorie, istoria de drama a poporului român, partea basarabeană, drama prin care a trecut în primul război mondial și în al doilea război mondial. Este o lecție de istorie care ar trebuie spusă din buzele fiecare părinte sau bunic copiilor în așa fel încât lucrurile care s-au întâmplat să nu fie uitate. Atunci când uităm istoria – riscăm să o repetăm” ne-a declarat Vasile Dincă.
În cadrul evenimentului, regizorul Cristian Mungiu a fost decorat cu „Ordinul de Onoare” al Republicii Moldova, distincție înmânată de Președinta Maia Sandu.
„Pentru mine această carte este despre istoria noastră, despre bunicile noastre, și din păcate noi nu ne cunoaștem suficient de bine istoria și noi nu vorbim suficient de mult despre această istorie. Pentru mine, această carte este despre reziliență, despre libertate. Este nevoie să cunoaștem aceste istorii despre reziliență și libertate mai ales cu un război la hotar. Vreau să vă mulțumesc pentru ceea ce faceți pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului”.
Precizăm că Cristian Mungiu este unul dintre cei mai titrați regizori români.
În anul 1998 a absolvit cursurile Academiei de Teatru și Film din București, contribuind apoi în calitate de regizor secund la filme cunoscute precum Le Capitaine Conan (1996, regia Bertrand Tavernier) și Train de Vie (1998, regia Radu Mihăileanu).
A regizat câteva scurtmetraje, pentru care a primit mai multe premii, printre care și cel pentru cel mai bun regizor, la Festivalul Dakino, în anul 2000, pentru Zapping. Lungmetrajul Occident (2002) a fost prezentat în cadrul secțiunii Quinzaine des Réalisateurs la Festivalul de la Cannes, obținând Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film Transilvania.
Filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007) l-a făcut celebru pe regizorul Cristian Mungiu, prin selectarea sa de către juriul Festivalului de Film de la Cannes. După ce a primit Premiul acordat de către Federația Internațională a Presei Cinematografice și premiul acordat de administrația educației naționale din Franța, regizorul Cristian Mungiu a câștigat la 27 mai 2007 Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film de la Cannes – Palme d’Or. Filmul a fost nominalizat și la premiile „Globul de Aur”.
La data de 28 mai 2007, președintele României, Traian Băsescu, i-a conferit printr-un decret Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler regizorului Cristian Mungiu, „pentru contribuția sa, prin care s-a evidențiat ca exponent al tinerei generații de regizori români, la promovarea la nivel mondial a cinematografiei naționale”.