Publică un anunț
piatasud.md

VIDEO// Satul Văleni a fost inclus în lista celor mai bune destinații turistice rurale din lume

În cadrul celei de-a 25 Adunări Generale al Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO), Văleni – sătucul bunicilor de la Eurovision din inima Rezervației Biosferei UNESCO a Moldovei ”Lunca Prutului” , a fost premiat de către Secretariatul General al UNWTO cu distincția  ,,Best Tourism Villages” ediția 2023, dintre 260 de aplicații din peste 60 de țări.

Această distincție reprezintă cel mai prestigios premiu la nivel global pentru turismul rural, fiind deasemenea prima dată când Republica Moldova este recunoscută ca o locație turistică consacrată la acest concurs global.

În perioada 16-20 octombrie are loc în Samarkand, Uzbekistan, cea de-a 25-a Adunare Generală a Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO), unde a avut loc pe 19 octombrie și decernarea celei de-a 3-a ediții al Concursului Internațional ”Best Tourism Villages”.

Datorită rezultatelor extraordinare obținute în dezvoltarea capacităților turistice ce au pus Lunca Prutului de Jos pe harta turistică internațională, s. Văleni din raionul Cahul a fost recunoscut la forum deschis ca unul din cele mai performante sate turistice la nivel global, devenind totodată o carte de vizită a Republicii Moldova ca destinație turistică. La festivitatea de premiere au fost prezenți Ministrul Culturii al Republicii Moldova, domnul Sergiu Prodan, precum și doamna Silvia Știrbeț, reprezentanta satului Văleni și autoarea planului de dezvoltare turistică a localității.

„Văleni este recunoscut, începând de astăzi, unul dintre cele mai atractive sate  turistice din întreaga lume! Distincția ne onorează, ca țară, și reprezintă încă o dovadă a potențialului turistic extraordinar pe care îl are Republica Moldova. Doresc să felicit administrația publică locală a satului Văleni, precum și pe locuitorii săi, pentru felul în care au ales să valorifice bogăția culturală și naturală a zonei. Pentru Ministerul Culturii este prioritate promovarea și valorificarea potențialului turistic al localităților noastre. Turismul rural reprezintă un nou suflu pentru dezvoltarea satelor din Moldova. Arhitectura rurală, tradițiile și ospitalitatea comunităților locale pot genera beneficii de dezvoltare economică și socială. Astfel, recunoașterea satului Văleni la prestigiosul concurs „Best Tourism Villages” vine să susțină cultura și tradițiile locale care impulsionează dezvoltarea turismului rural în Republica Moldova” a menționat Ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Această distincție este oferită pentru recunoașterea exemplelor remarcabile de destinații de turism rural cu patrimoniu cultural și resurse naturale, care păstrează și promovează valorile, produsele și stilul de viață rural și comunitar și au un angajament clar de sustenabilitate și față de inovații în toate aspectele sale. Selecția se bazează pe o evaluare a resurselor și inițiativelor lor în nouă domenii care acoperă cei trei piloni ai dezvoltării sustenabile: economic, social și de mediu.

În ultimii ani, în pofida tuturor crizelor din contextul regional,  cu suportul strategic al partenerilor internaționali de dezvoltare (USAID, Uniunea Europeană, UNDP, etc.) și a statului, zona de Sud a Moldovei, în special satul Văleni,  a realizat un salt rapid de dezvoltare a produsului turistic local, de diversificare a experiențelor turistice autentice, cu păstrarea tradițiilor, meșteșugurilor, patrimoniului material și imaterial.  Rezervația Biosferei „Prutul de Jos” inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, adaugă valoare autenticității satului Văleni, oferind vizitatorilor experiențe unice, unind comunitățile și creând noi oportunități de afaceri sustenabile în turism.

Sub egida brand-ului național ” Pomul Vieții” & ”Vinul Moldovei”, prin activități eficiente de promovare și marketing pe platforme precum www.moldova.travel, prin susținerea inițiativelor la nivel local și regional, prin promovarea produselor autentice și crearea narativului acestui sat plin de legende,  Moldova devine mai cunoscută ca destinație turistică ce merită a fi vizitată de oaspeți din  toată lumea.

Slogan-ul „Moldova – țară mică cu inima mare”, s-a consolidat prin acțiunea comună a întregii industrii turistice din Moldova. Industria ospitalității moldovenească și-a deschis inimile și casele larg pentru orice călător aflat în nevoie, aceasta fiind și povestea s. Văleni, un sătuc de poveste din sudul Republicii, situat în inima singurei sale Rezervații a Biosferei UNESCO ”Prutul de Jos”, la jumătatea distanței dintre București și Chișinău și doar 30 de km de Galați & Cahul.

Amintim că Văleni s-a remarcat pe plan internațional și prin legendara participare a bunicăi din Văleni la Eurovision alături de Zdob și Zdub; precum și miilor de turiști de pe navele de croazieră de pe Dunăre pentru peisajele extraordinare către Lacul Beleu și Colinele de Aur, pentru oamenii calzi și primitori și viața intens cultural și gustul  vinului rubiniu al sudului Moldovei; un mix turistic unic pentru Moldova & regiune .

Câteva mențiuni notabile din proiectele recente ale satului, care au stat la baza acestei performanțe sunt :

  • Implementarea programului de SMART Village in Valeni – „Solutii SMART pentru comunitati SMART , cu suportul SGP GEF UNDP Moldova – integrarea soluțiilor SMART în cadrul eforturilor de dezvoltare ale eco-turismului din regiune  (e.g. platforma Zoniz de ghid turistic virtual, arbore solar al s. Văleni- singurul de acest fel intr-un sat din Estul Europei, conectarea clădirilor publice din Valeni la sisteme de panouri solare, etc.), creând astfel la Văleni premisele pentru primul SMART Village al Moldovei;
  • Crearea brand-ului turistic al satului „Valeni  – sat de vacanta”, construcția Târgului din Văleni și încurajarea deschiderii a 4 noi agropensiuni în sat cu suportul UNDP Moldova, precum și implicarea în fondarea clusterului turistic ”Via Cahul”, cu suportul Uniunii Europene;
  •  Pilotarea primei Organizații de Management a Destinației din Moldova (OMD Lunca Prutului de Jos) din cadrul căreia face parte și satul Văleni;     ;
  • Includerea atracțiilor turistice, a afacerilor din satul Văleni și regiuni, în traseele de ciclism dezvoltate cu suportul USAID, Ministerul Culturii  și autoritățile publice locale din Sudul Moldovei.
  • Crearea video-ului de tur imersiv 360 în satul Văleni la una din cele mai vizitate locații turistice ce poate fi încercat pe platforma 360.moldova.travel.
  • Implementarea programului de dezvoltare locală „ReDescoperă Lunca Prutului”, cu suportul Biroului Relații cu Diaspora și SGP GEF, ce constă în dezvoltarea infrastructurii turistice (panouri publicitare instalate pentru principalele obiective turistice ale satului Văleni; scena de vara si  loc de joacă pentru copii instalate n centrul satului;  Turnuri pentru Foto-Vînătoare si observare a păsărilor instalate pe ambele maluri ale Lacului Beleu dinspre Valeni și Slobozia Mare;  Foișoare rustice cu materiale informative instalate pe Traseul Turistic, etc.)

Sloganul satului Văleni invită să-i descoperiți poveștile așteptând oaspeții  „cu porțile larg deschise”!

Articole similare