Publică un anunț
piatasud.md

VIDEO// Sectorul de poliție nr. 1 din municipiul Cahul a fost renovat, cu sprijinul SUA și PNUD

Sectorul de poliție nr. 1 din municipiul Cahul a devenit mai accesibil și prietenos, după ce a fost renovat conform celor mai bune practici ale poliției comunitare. Valoarea totală a asistenței este de 138 mii de dolari și a fost oferită de Guvernul SUA, în cadrul proiectului „Suport pentru reforma instituțiilor de aplicare a legii din Republica Moldova”, implementat de PNUD.

Sediul sectorului, cu o suprafață de 200 de metri pătrați, deservește circa 30 de mii de persoane. După renovare, edaficul a fost dotat cu mobilier și echipament performant. De asemenea, angajații au fost instruiți în baza unui program de implementare a conceptului poliției comunitare, care include: Criminologia și prevenirea infracționalității, instrumente și metode utilizate în activitatea polițienească comunitară, metode de identificare și de soluționare a problemelor de siguranță comunitară etc.

Clădirea sectorului de poliție are un design universal, astfel încât să fie accesibilă pentru toți beneficiarii, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități. Sediul dispune și de o sală de audieri și o sală polivalentă, utilizată pentru diverse activități comunitare, precum întâlniri de informare ale cetățenilor. În imediata apropiere de sectorul de poliție a fost amenajat și un teren de joacă pentru copii. 

Fiecare din cei 20 de polițiști (16 bărbați și 4 femei) care activează în cadrul sectorului de poliție are spațiu individual de lucru și acces la bucătăria amenajată. Sediul deține cazangerie modernă și grupuri sanitare.

Totodată, în incinta Inspectoratului de poliție Cahul a fost amenajată o cameră de prezentare spre recunoaștere și o cameră pentru martori, protejată prin vitraliu-oglindă, pentru a permite recunoașterea suspecților în condiții de siguranță și confidențialitate, de exemplu, în cazuri de violență în familie, trafic de persoane sau alte infracțiuni violente. Camera de prezentare a martorilor poate fi utilizată la necesitate și în calitate de cameră de audieri. Ca și în cazul sectorului de poliție, ambele camere au fost renovate cu sprijinul Guvernului SUA.

Poliția Republicii Moldova are o colaborare îndelungată cu Guvernul Statelor Unite ale Americii și PNUD, timp în care au fost realizate mai multe activități menite să consolideze capacitățile instituționale și profesionale ale angajaților poliției, pentru a asigura un mediu sigur pentru fiecare bărbat și femeie din Republica Moldova și pentru a spori nivelul de încredere al populației în poliție. 

Anterior, cu sprijinul PNUD și SUA au fost renovate și reorganizate alte două sectoare de poliție din țară – nr. 3 din sectorul Buiucani al mun. Chișinău (2017) și nr.1 din or. Sîngerei (2018). Curând va fi inaugurat un alt sector renovat la Egorovca, raionul Fălești. 

Articole similare